Har vi virkelig brug for flere store banker?

S og SF er kommet med et udspil der skal forhindre kommende bankkriser. De vil give AP og LD – store pensionsselskaber mulighed for at drive bankvirksomhed.

Højrefløjen og bankerne piver. De ser det som konkurrenceforvridende at disse banker ville kunne låne penge til lave renter med staten i ryggen. Og det skam også korrekt – men hvad bankerne ikke fortæller, er at det kan de store banker allerede!
De store bankpakker og de utallige milliarder de danske skatteydere har smidt efter de danske storbanker, var jo netop designet så bankerne kunne låne billigt, med danske skatteydere som garanter.

Det er disse garanter der skal gøres noget ved. De danske banker kan i dag tage gigantiske risici og gør det. De kan også give sig selv og deres bestyrelser enorme bonusser uden nogle konsekvenser. Faktisk ved de at hvis der kommer endnu en bankkrise, så vil de store banker blive reddet, mens de små vil gå konkurs.

Så jo større risici, jo flere penge og markedsandele til dem selv.

Den korrekte kur på disse problemer er ikke at lave flere enorme banker, der kan spille roulette med skatteborgernes penge – næh det er at lave lovgivning der straffer uansvarlige banker. En start kunne være at opsplitte Danske Bank, og sørge for en bankernes version af rejsegarantifonden, der sikrer at selv hvis Nordea gik fallit, så ville de andre banker kunne samle stumperne op.

Det er hårde vilkår, og bankerne vil efter sådan en hestekur næppe tjene mange penge de næste mange, mange år. Men det er en nødvendig kur – ellers går der næppe mange år før den næste bankpakke er nødvendig.

S-SFs naive plan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.