Mit Afghanistan, en dokumentarfilm af Nagieb Khaja

Nagieb Khaja: Mit Afghanistan
Jeg var i går til forpremiere på Nagieb Khajas dokumentarfilm Mit Afghanistan – Livet i den forbudte zone. Det er en film, der i vid udstrækning er filmet af en række civile afghanere i krigszonen, som instruktøren har forsynet med en kameratelefon, så de kunne filme udsnit af deres eget liv.

Resultatet er blevet en gribende og bevægende film om folk der, som Khaja forklarer i filmen, ikke er involveret på hverken den ene eller den anden side i den krig, der bogstaveligt talt raser i deres baghave, mens de selv bare forsøger at leve deres liv. Det er et Afghanistan, vi sjældent hører meget til i medierne, hvor vi mere hører om striden mellem de vestlige styrker og Taleban – en modsætning, som ikke siger de lokale afghanere meget.

I information citeres Nagieb Khaja i dag for denne karakteristik af den situation, som hans film afdækker:

Der er en scene i Nagieb Khajas nye dokumentarfilm Mit Afghanistan – Livet i den forbudte zone, hvor en britisk officer henvender sig til en forsamling af ældre afghanere. Nærmest høvisk hilser han på dem og forklarer, at de kommer med gode hensigter og respekterer deres kultur og traditioner. Derefter giver han ordet til sin afghanske samarbejdspartner, som fortsætter på afghansk med at give dem en syngende skideballe, truer dem og forklarer, at de hellere må skynde sig at komme med oplysninger om folk, der opfører sig mistænkeligt i deres landsbyer, så en regn af granater omgående kan fjerne dem fra jordens overflade.

Nagieb Khaja griner lidt ved et spørgsmål om scenen.

»Det er totalt Rudyard Kipling, den hvide mand og indianerne. Den vestlige soldat, der kommer med sit ’vi respekterer jer, how! Vi har ikke lange skæg som jer, men vi er alle ens’. Og så kommer ham tossen, som er vores allierede og kalder dem for kujoner og siger, de skal hjælpe, og, nå ja, forresten så snupper vi også jeres jord. Og den britiske officer sidder der bare og fatter ikke, hvad der foregår. Han tror jo bare, han fortsætter der, hvor han slap,« forklarer den dansk-afghanske journalist om sit nye dokumentarprojekt.

»Det viser bare, at vi er i Afghanistan som elefanter i en glasbutik. Vi aner ikke, hvad vi har med at gøre efter så mange år. Der er så mange ting, der går tabt. På grund af sproglige misforståelser, på grund af interne afghanske dynamikker og modsætninger, vi ikke forstår; klasseskel, stammeskel, personlige konflikter. Det er helt andre ting, der er på spil, end vi tror. Vi har fået at vide, at vi er dernede for at bekæmpe Taleban, men i virkeligheden tyder alt på, at vi er blevet viklet ind i en borgerkrig, der handler om alt mulig andet end det, vi troede, det handlede om« .

Filmen er ikke som sådan et indlæg for eller imod krigen, men et indblik i det vigtigtste af alt – det, som alle glemmer, når nyheder fra krigen kun rapporteres af journalister, der ser det hele fra de vestlige soldaters side: Almindelige menneskers liv.

Forpremieren foregik på Godsbanen i Århus og 11 andre byer og skete meget passende til støtte for Street2School, der arbejder for at hjælpe afghanske gadebørn til at komme i skole. Jeg smed en halvtredser i indsamlingsbøssen på vej ud og håber, at mange andre gjorde det samme.

2 thoughts on “Mit Afghanistan, en dokumentarfilm af Nagieb Khaja”

  1. er der også scener om hvordan fædre er tvunget til at sælge deres døtre til Taliban eller opium baroner fordi deres opium høst er slået fejl, Afghanistan er med til at dræbe mennesker i den vestlige verden og også i deres eget land hvor nyfødte bliver født med abstinenser som følge af opium misbrug

  2. Kære anonyme Chanah, har du set Nagieb Khajas film? Har du planer om det?

    De primitive forestillinger, du bringer til torvs, tyder ikke på det. Apropos Taleban er det et interessant faktum, at de forbød dyrkning af opium, da de var ved magten. Efter invasionen er dyrkningen så blomstret op igen. Hvis man virkelig ønsker at gøre noget ved det, er der formentlig kun én ting, der virker -- nemlig at give bønderne noget lige så godt at dyrke i stedet.

    Men det ville selvfølgelig kræve, at du interesserer sig for de mennesker af kød og blod, der bor i Afghanistan, i stedet for dine egne fjendebilleder. Du er velkommen til at kommentere igen, men hvis du ikke fremover skriver mere konstruktivt og mindre sort/hvidt hadefuldt, vil dine kommentarer ikke blive tilladt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.