Boykot Legoland

Legoland ejes af kapitalfonden Merlin, der ejer en masse lignende forlystelsesparker rundt om i verden og år for år indhøster svimlende overskud.

Disse penge tjener de på bekostning af deres ansatte, som de alle andre steder end i Danmark betaler sulteløn. For nylig kom flere hundrede tyske Legoland-ansatte af samme grund til Billund for at demonstrere mod Merlin-koncernens udnyttelse af dem.

Avisen.dk skriver:

Utilfredse tyske ansatte kan glemme alt om en overenskomst med Legolands ejere, koncernen Merlin. Det skriver Fagbladet 3F.

– Det er fuldstændigt udelukket, at vi vil indgå en overenskomst med en fagforening i nogen af de lande, vi har attraktioner, siger Sally Ann Wilkinson, der er kommunikationschef hos Merlin.

Lørdag besøgte to busser med vrede tyske Legoland-ansatte forlystelsesparken i Billund for at protestere over lønninger på 60 kroner i timen i Legoland i Günzberg i Sydtyskland. Fagforbundet NGG fortæller, at mange af de ansatte tjener så lidt, at de er nødt til at modtage socialhjælp ved siden af deres løn.

Fagbladet 3F skriver endvidere:

Det er betænkeligt, mener arbejdsmarkedsforsker Henning Jørgensen fra Aalborg Universitet.

– Det er en meget udansk måde at opføre sig på for Legoland. Vi har en tradition for aftaler mellem arbejdsmarkedets parter. Uden en overenskomst har de ansatte ingen kollektive rettigheder. Det bliver i stedet et arbejdsgiverparadis, hvor firmaet bestemmer uden indblanding fra andre, siger Henning Jørgensen.

Kirkbifonden, der ejer 34 procent af Merlin, er som erhvervsfond omfattet af en høj grad af skattefrihed. Fonden meddeler, at den har fuld tillid til Merlins ledelse i sagen.

– Det er en amerikansk strategi, der har bredt sig til Europa, hvor flere koncerner fjerner sig fra aftalemodellen. Det underminerer den model, det har taget 100 år at bygge op i flere europæiske lande, siger Henning Jørgensen.

Fagforbundet NGG fortæller, at mange ansatte i Legoland i Günzberg tjener så lidt, at de er nødt til at modtage socialhjælp ved siden af deres løn. I øjeblikket kører de en retssag om fyring af en tillidsmand i forlystelsesparken.

Kirkbi-fonden er de oprindelige Lego-grundlæggeres familiefond. Det er tankevækkende, at de skattefrit kan skovle penge ind, som de tjener ved at betale så lave lønninger, at deres ansatte må søge bistandshjælp. Jeg har i hvert fald sat mine ben i Legoland for sidste gang.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.