Udlevering til tortur

Danmark svigter i Irak, siger Dansk Røde Kors – for selvom danske soldater gerne står i spidsen for anholdelser, følger man på ingen måde op på, hvordan de bagefter bliver behandlet.

Således Politiken:

Forsvaret har i en række tilfælde ledet pågribelsen af formodede terrorister i Irak uden bagefter at sikre sig, at Internationalt Røde Kors har fået adgang til dem.

Det er de irakiske styrker som i alle sagerne stod for selve arrestationen, og dermed mener regeringen ikke, at Danmark ifølge konventionerne har noget ansvar for, hvordan fangerne bliver behandlet.

Men den forklaring duer ikke, siger Jørgen Poulsen, som er generalsekretær i Dansk Røde Kors. Danmark har nemlig et »moralsk ansvar« for, at de fanger, som bliver pågrebet under danske operationer, ikke bliver udsat for tortur.

Ja, mon ikke? Hvordan ville vi mon have det med, at der stod “pågrebet af danske styrker” henover den næste samling torturofre, der graves frem dernede? Hvis man er med til at anholde nogen, og man er i tvivl om, hvorvidt de ville blive behandlet ordentligt, så følger man op på det. Ærlig talt …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.