Om Israels PR-krig og hvorfor de taber den

Problemet for er ikke, at den israelske regering ikke har gode PR-folk, men at de ikke har en god sag, skriver Gideon Lichfield i Ha’aretz:

I frequently get asked by Israelis, “why aren’t we winning the PR war? Why don’t people understand that this is what we have to do?” Many are convinced that there is something wrong with Israeli hasbara (public advocacy), that the spokespeople aren’t effective enough, or that the Palestinians have a huge and demonically efficient propaganda machine.

When I hear this I have to explain that Israeli hasbara is so sophisticated that there is still no adequate word for it in English; that some of Israel’s spokespeople could talk the hind legs off a donkey and then persuade the donkey to dance the hora, and that the Palestinians barely even know what a spokesman is, let alone be able to provide one who is available when he needs to be and knows anything about what is actually going on. So why isn’t Israel winning the PR war?

The question the foreign media really wants answered is invariably not “who’s in the right?” but “how will this round of fighting improve the overall situation?” And on that point, Israel never has a convincing argument. Given the country’s long history of engaging in wars that kill many more of its enemies than its own citizens but only buy a few months or years of calm, it’s a tough call to explain how this latest escapade will change the strategic balance, bring peace and prevent the need for another such bloodbath further down the line. Often that’s because there is in fact no good reason.

Og det er vel bl.a. derfor, det nuværende angreb på Gaza ikke synes at virke. Hvad er strategien? At “udslette Hamas”? Det er ikke så let, ser det ud til. At svække deres opbakning? Omfattende drab på uskyldige civile svækker faktisk ikke opbakningen til dem, hvis hovedbudskab er, at de vil slå igen.

Israel ser ud til at følge den samme kurs som ved invasionen af Libanon i 2006, hvor det lykkedes at bruge en knusende militær overmagt og betingelsesløs opbakning fra verdens eneste supermagt til at lægge Libanon i ruiner og samtidig påføre sig selv et ydmygende militært og politisk nederlag.

Det er svært at se, hvordan den nuværende invasion af Gaza kan ende anderledes.

Link: Israel’s PR war

6 thoughts on “Om Israels PR-krig og hvorfor de taber den”

 1. “Israeli hasbara is so sophisticated that _____”.

  Jeg taler ikke yiddish, og er ikke en del af den israelske kultur, men af en eller anden grund mistænker jeg begrebets særlige indhold for at være: “Vi tror på en gud, som I andre ikke tror på, og vores gud har givet os specielle rettigheder, og det har I bare at rette jer efter, I vantro svin”.

  Men det er måske bare mig, der tænker sådan, når folk render rundt og mener, at de er deres egen guds udvalgte folk.

 2. Jarle: Man skal nok også holde sig for øje, hvad Israel forsøger at opnå.

  Hvis nu man teoretisk forestiller sig, at de ikke forsøger at opnå det, de siger de forsøger at opnå. Hvis det de i virkeligheden forsøger at opnå nu er, at regeringen og Kadima stiger i meningsmålingerne og folk holder op med at tænke på korruptionssagen mod Olmert? Som Lichfield siger, er dén unægtelig lidt svær at spinne, så den lyder godt.

 3. “it’s a tough call to explain how this latest escapade will change the strategic balance, bring peace and prevent the need for another such bloodbath further down the line. Often that’s because there is in fact no good reason.”

  Skarpt og i bund og grund selvindlysende.

  Jo mere man tænker over de her ting, må tydeligere bliver det, at (en stor del af) problemet er, at vi lader magthavere(i dette tilfælde Israels) slippe afsted med at bilde os ind, at helt simple ting, er sååå komplicerede, at almindelige mennesker lige så godt kan opgive at overskue dem…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: