1001 kopper kaffe til de hjemløse

1001 kopper kaffe til de hjemløse er en blog her på URBANblogs for et lovende projekt: Gør de hjemløse synlige ved at få dem ind på caféerne!

Projektets idékvinde Özlem Cekic fortæller i det første indlæg:

En sen aften for nogle år siden da jeg kom gående hjem med min søn kom vi forbi en hjemløs, der havde lagt sig til at sove på en bænk med en sort plastikpose over sig: ”Mor, hvorfor går han ikke bare hjem og sover i sin seng?”, spurgte min søn. Børn har den fantastiske evne til at sætte spørsmålstegn ved ting, som vi andre nogen gange kommer til at tage for givet.

Jeg havde svært ved at svare ham, og han havde svært ved at forstå, at der faktisk fandtes folk, der ikke havde et sted at komme hjem. Siden den dag er billedet blevet ved med at vende tilbage. Og ønsket om at kunne GØRE noget. Kunne man samle soveposer ind til de hjemløse? Kunne man sætte telte op som i Paris? Eller hvordan kunne man synliggøre de udstødte eksistenser, som vi så let kommer til at lukke øjenene for?

En af mine venner fortalte en dag, at han havde læst hvordan man i Italien kunne betale for en ekstra kaffe på sin café og donere den til en hjemløs.Der gik ikke mange dage før vi fandt ud af at den idé ville vi tage til os og realisere i vores forening 1001.

Hvad jeg især kan lide ved idéen er tanken om dels at give noget til de hjemløse, dels at synliggøre dem.

I stedet for diverse “initiativer” om forbud mod tiggeri og fældning af træer på pladser og andet, der kan skræmme de hjemløse væk og gemme dem af vejen, skal de da ind på caféerne, ind, hvor folk med penge på lommen kommer og ser, at der også er nogen, der måske er knap så god plads til i vort ellers så rige samfund.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.