The big bailout – moderne tids største tyveri?

Det kan godt være, der er nogen, der er glade for amerikanernes store økonomiske “redningsaktion“, og det kan også godt være, den er nødvendig, men… er det virkelig godt at lade finansverdenen køre friløb i årevis, ophobe hidtil usete profitter, pumpe penge ud til dårlige lån baseret på en “boble” i form af boligprisernes himmelflugt, og så simpelt hen friholde dem, der har forårsaget miseren – på alle andres bekostning?

Glenn Greenwald er ikke tilfreds:

Whatever else is true, the events of the last week are the most momentous events of the Bush era in terms of defining what kind of country we are and how we function — and before this week, the last eight years have been quite momentous, so that is saying a lot. Again, regardless of whether this nationalization/bailout scheme is “necessary” or makes utilitarian sense, it is a crime of the highest order — not a “crime” in the legal sense but in a more meaningful sense.

What is more intrinsically corrupt than allowing people to engage in high-reward/no-risk capitalism — where they reap tens of millions of dollars and more every year while their reckless gambles are paying off only to then have the Government shift their losses to the citizenry at large once their schemes collapse? We’ve retroactively created a win-only system where the wealthiest corporations and their shareholders are free to gamble for as long as they win and then force others who have no upside to pay for their losses. Watching Wall St. erupt with an orgy of celebration on Friday after it became clear the Government (i.e., you) would pay for their disaster was literally nauseating, as the very people who wreaked this havoc are now being rewarded.

Måske det simpelt hen er Bush-regeringens grande finale: Efter en inkompetent ført krig i Irak, baseret på en løgn, efter at have gjort USA til krigsforbrydelsernes og torturens internationale bannerfører, efter skamløst at have gennemførst ulovlige aflytninger af tusinder af amerikanere, efter Guantanamo og Abu Ghraib, skulle der jo ligesom noget til, som de for alvor kan huskes for.

Mange havde frygtet, at det ville blive en krig mod Iran – en ulykke, som Bush-regeringen dog ikke har fundet for godt at påføre verden, og som den amerikanske hær næppe er klædt på til heller. Men … verdenshistoriens største tyveri, 700 milliarder dollars (ca. 4 trillioner kroner) hældt direkte fra skatteydernes lommer over til Bushs venner på Wall Street – det er vel et lige så godt bud?

One thought on “The big bailout – moderne tids største tyveri?”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.