Irak: Vi gik i krig på en løgn – nu lyver de om løgnen

Vi er sikkert mange, der husker, hvordan den danske regering i 2002-2003 igen og igen slog på, at det var nødvendigt at gå i krig mod Irak, fordi vi simpelt hen ikke kunne leve med truslen fra landets masseødelæggelsesvåben.

Per Stig Møller udtalte i TV-Avisen, at krigen var nødvendig, fordi “nu kunne det altså være nok” med de masseødelæggelsesvåben, og folk der blev ved med at stille spørgsmål, gavnede i virkeligheden bare Saddam Hussein. Anders Fogh Rasmussen sagde, at “Irak har masseødelæggelsesvåben – det er ikke noget, vi tror, det er noget, vi ved”.

Men i dag er de alle sammen enige om, at hvad der ellers kan have været af gode grunde til at gå i krig med Irak, har masseødelæggelsesvåben ikke noget med sagen at gøre. Bortset fra Venstres løstgående Jens Rohde, der i Politiken langer ud efter Anders Fogh og andres svigtende hukommelse:

“Jeg har aldrig mødt et menigt menneske uden for Christiansborg, som ikke havde opfattelsen, at masseødelæggelsesvåben var den centrale grund til krigen. Det må man bare vedstå sig,” siger Rohde.

I en ny bog, ‘ Vejen til Irak’, som beskriver beslutningsprocessen bag Irak-krigen, træder Anders Fogh Rasmussens tidligere politiske ordfører Jens Rohde frem og fastslår, at masseødelæggelsesvåbnene var et helt centralt argument for at sende danske soldater til Irak – også selv om det ikke fremgik af regeringens beslutningsforlag.

“Det var den virkelighed, vi var med til selv at skabe i den måde, vi talte på. Det gælder både statsministeren, udenrigsministeren og mig selv. Alle sammen”, siger Jens Rohde.

You can say that again. Såvel den danske og den britiske som den amerikanske regering  hamrede i de dage igen og igen løs med truslen fra Iraks masseødelæggelsesvåben, og hvor vigitgt det var at udskadeliggøre de.

Jeg ved ikke, om der var nogen, der rent faktisk troede på det (jeg gjorde ikke, og Colin Powell gjorde ikke, selvom han sagde noget andet), men de har grund til at føle sig noget så gevaldigt snydt. I dag har stats- og udenrigsministeren så travlt med at forsikre, at masseødelæggelsesvåben ikke havde noget med beslutningen at gøre, og forsvarsministeren overvejer endda,  jfr Politikens artikel,  at anlægge sag mod forfatterne til en bog, der siger noget andet.

Man kunne her retorisk spørge, om det er løgnen eller løgnen om løgnen, der er det værste. Men det er let: Det er ikke løgnen, der er det værste, men krigen, de mange hundrede tusinde cvile irakere, der er døde og såret siden invasionen – de mange hundrede tusinde civile irakere, hvis blod nu drypper Anders Foghs og Per Stig Møllers hænder.

At de nu lyver om den løgn, der førte Danmark ud i denne nyttes- og formålsløse krig, gør såmænd hverken fra eller til i det store billede. At krigen var nyttesløs, ikke har ført noget godt med sig og blev lanceret på en løgn – det er derimod humlen.

Update, mandag d. 29.: Engelbreth skriver også og lidt mere detaljeret om dette.

2 thoughts on “Irak: Vi gik i krig på en løgn – nu lyver de om løgnen”

 1. Hvis man vedkender, at man har løjet, er det første skridt til at udvise ansvarlighed, som igen er en forudsætning for at lære af sine fejl. Hvis ikke Anders Fogh Rasmussen, Per Stig Møller, Søren Gade, m.v. er parate til at indrømme, at de løj, kan vi ikke forvente, at de kan udvise den ansvarlighed, der vil være nødvendig for at undgå en gentagelse.

  Imidlertid er regeringens medlemmers personlige integritet nok det mindste problem. Man kan spørge sig selv: Hvad har regeringen at tabe på at indrømme, at de simpelt hen tog fejl? Ville de ikke i virkeligheden høste anerkendelse for at indrømme det, for så vidt at det kunne ledsages af lidt propaganda og spin-kontrol?

  Jeg tror desværre, at svaret er særdeles ubehageligt: Hvis de skulle indrømme, at de tog fejl, ville de også servere argumenter for, at også de sidste danske tropper skulle trækkes endegyldigt ud af Irak. Det ville også gøre det meget svært at forklare, hvorfor vi skal deltage i USAs næste krige, hvis ikke regeringen kan komme med en grund til Irak-krigen, som kan retfærdiggøre de næste krige.

 2. Hej Agger,

  Du er kommet til at glemme enten et komma eller anden adskillelse i tags. De står alle i det samme link. :/

  Jeg henvendte mig til Ritzau igår og de ville korrigere den del af omtalen af Jens Rohde, som talte om at masseødelæggelsesvåben ikke var en del af beslutningsforslaget fra 2003.

  Læs mere her:
  http://www.denmarkonline.dk/1/2008-39-ritzau-viderebringer-logn-om-grundlaget-irak-krigen-2003

  Spred glæde…trods alt :/

  FlemmingLeer

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.