3 thoughts on “Dagens citat – Afghanistan”

 1. Men afghanerne er jo baade de smaapiger der faar kastet syre i hovedet naar de gaar til skole og de monstre som kaster syren.

  Hvordan skal vi tro at “afghanerne” skal loese deres problem, naar det er “afghanere” (altsaa ikke afghanere bredt forstaaet, men den slags afghanere der kaster syre paa boern) som ER problemet? Afghanistan har en lang tradition for at det er de meste syge og voldelige medlemmer af samfundet, der definerer den politiske dagsorden. Hvad faar dig til at tro, at det kan vende uden ekstern indblanding af en eller anden karat? Er livet ikke trods alt blevet bedre for den menige ikke-fanatiske afghaner siden f.eks. 1999, hvor Taleban sad tungt paa magten?

 2. @esben: Så de tilbagestående afghanere har brug for at blive konoliseret, så vi bedrevidende europæere kan redde dem fra sig selv.

  “Half-devil and half-child”, som Kipling skrev. Jeg afviser tolkningen om de indfødte, der ikke kan klare sig selv.

  Historisk set kan der ikke være megen tvivl om, at indblandingen i høj grad har været problemet; først de gamle kolonimagter, så russerne, så amerikanerne og deres støtte via saudierne til de kræfter, der senere blev Taleban. Antropologen og Afghanistan-eksperten Jonathan Neale skrev en artikel om det sidste år, Afghanistan: The case against the “good war”, som jeg egentlig havde tænkt mig at skrive et indlæg om engang. Måske på et tidspunkt! Men indtil videre er det et godt sted at starte.

  Tum abhi India mein ho , yaar? 🙂 Hindustani log Afghanistan ke bare mein kyaa socthe hain?

 3. Hej Agger.

  Min pointe var jo netop at afghanere ikke bare er afghanere. De er en broget flok af bl.a. undertrykkere og undertrykte. Det er ikke et spoergsmaal om at vi skal redde de dumme, relioese afghanere fra sig selv. Derimod har de mange fornuftige, moderate, livselskende afghanere brug for reddet -- ikke fra sig selv -- men fra de tilbagestaaende fanatikere, som f.eks. forbyder musik og at piger gaar i skolegang. Jeg tror der er rigeligt med historisk bevis for at gode i Afghanistan ikke magter at klare sig selv mod de moerke ultra-islamistisk kraefter.

  Vi vil vel heller ikke sige at det var forkert at redde tyskerne fra sig selv naar joederne blev lukket ud af KZ-lejrene. Jeg ville heller ikke mene, at det var en skam at Vietnam reddede Cambodianerne fra “sig selv” (laes: Pol Pot). Eller hvad med de mange Spaniensfrivillige som tog ned for at bekaempe Franco og dermed (usuccesfuldt) redde spanierne fra sig selv? Skal vi nu betragte “Kringsatt av fiender” som en kolnialistisk vise?

  Aur haa ji, mai nya dilli me rahta hu. Hindustan ke log aur India ka sarkar Afghanistan ko bahut support dete hai

  Er stadig i gang med at laere… 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.