Økonomisk støtte til fri software

Den hurtigste måde at komme i gang med at lave noget ny software er ofte at basere sig på nogle af de mange, mere eller mindre standardiserede, biblioteker, der allerede findes.

Som oftest vil disse komponenter være fri/Open Source og dermed gratis at bruge i ens eget produkt – vil man have et indtryk af, hvor (svimlende) mange, der egentlig er, kan man kaste et blik på Savannah eller freshmeat.

Men det betyder, at man som mindre virksomhed let risikerer at blive afhængig af software, som andre stiller gratis til rådighed. Hvordan ved man, at folkene bag vil blive ved med at opdatere, fejlrette og generelt vedligeholde de biblioteker, man skal bruge?

For de helt store projekters vedkommende er det klart nok – Linux eller Apache har en så massiv opbakning, at de nok skal blive ved med at være der.

De fleste Open Source-projekter er imidlertid små og drives enten i folks fritid og/eller af enkelt- eller fåmandsfirmaer, der lever af at hjælpe folk med at få deres egne programmer til at virke eller lave skræddersyede udvidelser til dem.

Hvis et firma er i den situation at være afhængig af et bestemt stykke fri software, kan det altså forekomme at være en særdeles god investering at bidrage til projektet bag for at sikre dets fremtid – og hvis ikke med råd eller dåd, så gerne med et økonomisk bidrag i ny og næ.

Da et sådant frivilligt bidrag må kunne sidestilles med de udgifter, man kan have til licenser på kommerciel software, må det også kunne trækkes fra i skat. Eller hur?

Annette Sand driver på sin blog en brevkasse med Q/A for iværksættere, og her finder vi bl.a. dette spørgsmål og svar:

• Kan frivillige bidrag til Open Source trækkes fra i moms eller skat?

Jeg har min egen lille personlige etmandsvirksomhed, og jeg bruger stort set fri software til alt. Derfor vil jeg meget gerne give noget igen til forskellige projekter, og ofte er der en donationsmulighed på de forskellige projekters hjemmeside, f.eks. via PayPal.

Hidtil har jeg antaget, at hvis et projekt ikke har annonceret at de har fået bevilliget en eller anden status som organisation, så kan beløbet ikke fradrages hverken i moms eller skat. Men nu er jeg kommet i tvivl om sidstnævnte, altså muligheden for i det mindste at anføre mine “udgifter” til software under skatteberettigede fradrag. Og selvom et stort projekt har fået en offentlig anerkendelse fra f.eks. de amerikanske myndigheder, så er det vel næppe noget, man kan bruge i sit regnskab her i Danmark?

• Momsmæssigt er der ingen tvivl: For at man kan trække momsen fra, skal der være tale om en regning, hvoraf momsbeløbet fremgår. (Og kun dansk moms i det danske momsregnskab.) Så du kan ikke trække momsen fra dine donationer.

Om udgiften til dine donationer kan trækkes fra skattemæssigt er mere usikkert. Grundlæggende mener jeg ikke, de er fradragsberettigede, fordi udgiften ikke direkte medgår til at “erhverve, sikre og vedligeholde indkomsten” i din virksomhed.  Hvis du på den anden side driver en virksomhed baseret på opensource software og kan tiltrække kunder netop på det grundlag, herunder at du reklamerer med at “firma xx støtter følgende opensource projekter….:” på f.eks. hjemmeside og i andet reklamemateriale, kan man måske argumentere, at der er tale om en fradragsberettiget reklameudgift.

Bidrager du med et beløb til direkte udvikling af et modul/program/koncept, som du skal bruge i din egen virksomhed, kan man ligestille udgiften med køb af software – som så bare stilles til rådighed for andre også.

Svaret er ikke helt tilfredsstillende, fordi et løbende, frivilligt bidrag til et projekt, der leverer en komponent, som ens egen virksomhed afhænger af, kan forekomme lige så “nødvendigt” som en Word-licens (hvis nogen altså gider bruge det skrammel) og derfor burde kunne trækkes lige så meget fra i skat.

I USA er nogle foreninger, der producerer fri software, for eksempel Free Software Foundation, godkendt som velgørende organisationer, så bidrag til dem kan trækkes fra i skat.

Måske man burde indføre noget lignende i Danmark eller på europæisk plan; man kunne forstille sig, at et projekt blot skal godkendes som værende seriøst, og så snart det er godkendt, kan bidrag til det automatisk trækkes fra, fordi projektets formål (at bidrage til den samlede pulje af fri software) anses for at være samfundsnyttigt i sig selv.

Eller noget – mere fornuftige forslag modtages gerne.

Tak for tippet til Rene, der skriver:

Jeg er selv begyndt at se meget på det økonomiske aspekt af FOSS. Da mange af de programmer, jeg hyppigt gør brug af, ofte er så små, at de ingen seriøse sponsorater har, så formoder jeg, at udviklerne ville sætte pris på et ekstra incitament i form af et tilskud til huslejen.

Nogle få udviklere (f.eks. Paul Davis fra Ardour) giver mulighed for, at man kan donere med et fast månedligt beløb (typisk 10 USD). Jeg håber lidt, at andre tager idéen op, for i praksis må det være guld værd, at man har en omtrentlig formodning om hvor meget, der kommer ind i bidrag hver måned. Hvis de er rigtigt heldige, så kan de finde et deltidsjob for resten, og dermed dedikere sig rimelig samvittighedsfuldt til deres projekt.

Link: Støtte til Open Source-projekter

One thought on “Økonomisk støtte til fri software”

  1. Henvisningen til Ardour-udvikleren er ikke mindst aktuelt, fordi han for nylig sagde, at den virksomhed, der har sponsoreret ham, ikke længere vil gøre det -- og hvis der ikke kommer flere penge ind, så vil han ikke kunne arbejde på Ardour fuld tid, som han har gjort hidtil -- og det vil påvirke projektet i meget høj grad.
    Og der er jo en del, der har brugt Ardour professionelt. Så et bidrag derfra ville være yderst relevant.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.