Dansk Folkeparti bortcensurerer rapskole i Århus Syd

I det belastede boligkvarter Rosenhøj i Århus Syd kunne man i år blandt mange andre aktiviteter byde på en rap-skole for kvarterets unge.

En 11-årig dreng, der var blandt projektets deltagere, kom imidlertid til at skrive en sangtekst, der  indeholdt noget grimt om Morten Messerschmidt – en nydelig ung mand, der har gjort det en strålende karriere ud af at sige grimme ting om den 11-åriges familie, venner og landsmænd.

Resultat? Efter den rette kombination af benspænd og klager er det nu lykkedes Dansk Folkeparti, denne ytringsfrihedens forkæmper, at få bortcensureret rap-skolen fra Århus Kommunes sommertilbud:

Århus Kommune har besluttet at lukke en sommerferiaktivitet i Rosenhøj, hvor unge blev undervist i at rappe og skrive tekster til rap-sange. En kontroversiel tekst fik i går ledelsen til at aflyse undervisningen, der startede i sidste uge og skulle have fortsat i denne uge og næste uge.

“Der er skrevet en tekst, vi ikke er tilfredse med og ikke kan acceptere,” forklarer Johs Justesen, Fritids og Ungdomsskoleleder, Viby, Århus Kommune, til TV2 Østjylland.

“Jeg har en enkelt patron for Messerschmidt, for han snakker masser shit, han sku kom og sut min pik” lyder det i teksten, som henviser til Dansk Folkepartis Morten Messerschmidt. Teksten blev sunget af en 11-årig dreng, der som de øvrige deltagere i sommerferieaktiviteten i Rosenhøj har fået hjælp af rapperen Carthage Beck McGosh.

Morten Messerschmidt kalder lukningen af rapskolen for en fornuftig beslutning, mens næstformanden for kommunens Børn og Unge udvalg, Keld Hvalsø Nedergaard fra Enhedslisten, synes lukningen er en overreaktion. Han betragter ikke teksten som en dødstrussel mod Morten Messerschmidt.

“Det er jo en humoristisk tekst, der selvfølgelig er enormt skarp, det tager jeg helt afslapppet,” siger politikeren til TV2 Østjylland.

Så pas på, hvad du selv eller dine 11-årige børn kan finde på at sige om Dansk Folkeparti – du risikerer, at deres skole eller fritidsklub bliver lukket. Ytringsfriheden og satiren har  trange kår her i landet, hvis det er de totalitære mimoser fra Dansk Folkeparti, det går ud over.

Update, 15/7:

Henning Winther, der leder kommunens rapskole-projekt, skriver nu om sagen på sin JP-blog:

I sommermånederne har vi fået tilskud fra Århus Kommune til at lave sommeraktiviteter i ugerne 28, 29 og 30. I forbindelse med markedsføringen af sommerferieaktiviteterne i bydelen Rosenhøj lavede den lokale rapunderviser et interview med Lokalavisen sammen med en 11-årig elev.

Den efterfølgende artikel citerede en tekst, som angiveligt var skrevet af den 11-årige. Teksten langer ud efter politikere som Lars Løkke Rasmussen, Morten Messerschmidt og Peter Brixtofte.

Det er muligt at kommentere artiklerne online, og den efterfølgende debat i forbindelse med denne artikel kørte meget hurtigt ud på et rent ud sagt racistisk sidespor, hvor den 11-årige rapper dels blev kaldt alskens skældsord, dels blev truet korporligt og opfordret til at rejse “hjem” sammen med sin familie.

Debatten kom af uvisse kanaler Morten Messerschmidt for øre, og han overvejede efterfølgende at lægge sag an mod Lokalavisen. De har af hensyn til den 11-årige slettet teksten og debatten i forbindelse med artiklen.

Historien stopper imidlertid ikke her. Netmagasinet sappho.dk, der hævder at kæmpe for trykkefrihed, ringede i fredags først til mig og senere til min chef for at få belyst denne sag. Hverken min chef eller jeg kendte noget til sagen eller sappho.dk på daværende tidspunkt. Teksten er citeret i fuldt omfang i Sapphos artikel.

Efterfølgende blev jeg kontaktet af en medarbejder fra Klubben i Rosenhøj, som forklarede mig sagens sammenhæng. Jeg skrev derpå en mail til alle undervisere i rapskolerne over hele Århus, hvor jeg bl. a. indskærpede, at de som de voksne og ansvarlige undervisere har pligt til at følge klubbernes og ungdomsskolernes regler for sprog og ytringer i undervisningen.

Det er et emne, vi har gennemgået ved flere lejligheder, da raptekster ofte benytter sig af stærke vendinger, voldsom metaforik og trussellignende udsagn. Det er den måde, teksterne får deres gennemslagskraft på, og det er selvfølgelig også det, der er tilfældet med den konkrete tekst – overdrivelse fremmer forståelsen. Imidlertid harmonerer dette ikke med de fleste klubbers regler om en venlig og saglig omgangstone, så når underviserne er i klubben eller ungdomsskolen, gælder arbejdsgiverens regelsæt – man kan ikke svine hinanden til med grove vendinger i denne sammenhæng.

Hvis de unge har nogle ting, de gerne vil ytre og de gør det i et voldsomt sprog, er det underviserens ansvar at tage en snak med vedkommende og finde en måde, hvorpå den unges oplevelser og holdninger kan komme til udtryk på en måde, der ikke anvender hverken vold, trusler eller nedsættende vendinger. Ganske som en dansklærer vil tage en seriøs snak med en elev, der har skrevet en stil med voldeligt eller kontroversielt indhold. Vrede er godt – men man skal lære at kanalisere den de rigtige steder hen på den rigtige måde – det er en af grundpillerne i rapskolen.

Dette blev i flere omgange indskærpet for underviseren i Rosenhøj af både undertegnede og ledelsen i Rosenhøjklubben.

Alle andre afdelinger af rapskolen fortsætter uden problemer. Rapskolen i Rosenhøj starter igen til efteråret uden problemer. End of story.

Så vi undskylder for manglende præcision i dækningen: Det var ikke Dansk Folkeparti, der fik rapskolen lukket, det var Trykkefrihedsselskabet og deres tidsskrift sappho.dk.

Big mistake. Og rapskolen i Rosenhøj starter heldigvis igen til efteråret – så helt af lave er verden da ikke.

Link: Århus Kommune lukker rapskole i Viby

8 thoughts on “Dansk Folkeparti bortcensurerer rapskole i Århus Syd”

 1. Lad os lukke alle fritidsaktiviteter, hvor et barn har udtrykt sig truende overfor andre.

  Første gang et barn siger noget der kan tolkes truende eller voldeligt, så er det bare lukke og slukke lige med det vuns.

  …eller sådan nogen ting.

 2. Det er en fordrejning af sandheden, at DF har lukket en rapskole. Jeg vil opfordre til, at man vælger sine kilder med omhu. Denne her ville jeg fravælge!

 3. “Spiril”,

  lokalavisens historie er, som den er. Men nej, egentlig antyder jeg heller ikke, at Dansk Folkeparti har lukket en rapskole.

  Jeg antyder, og det fremgår af historien i Lokalavisen, at Dansk Folkeparti har fået lukket en rapskole, og at Morten Messerschmidt efterfølgende udtrykker tilfredshed med forløbet.

  Hvis du råder over insider-information eller mere pålidelige kilder, hører jeg gerne om det.

  Hvis ikke, må historien stå til troende.

 4. Det er altså ikke censur.
  Det er skolen selv, der har lukket holdet.

  Drengen kan blive ved med at rappe alt det han vil.
  At børn ikke længere får kommunal støtte til at at få voksen til at skrive tekster, der sviner Messersmith eller Bubber til, er ikke censur.

 5. niels,

  det er den kommunale forvaltning, der som følge af Messerschmidts og Trykkefrihedsselskabets (!) pres har foranlediget holdet lukket. Dét er censur. Hvis man havde et problem med det konkrete indhold i undervisningen -- og igen, der er ikke sagt andet, end man må forvente på en rapskole i en ghetto, ligesom Clemens heller ikke er på vej ind at bure den for sine “trusler” mod Bubber -- kunne man have taget det internt.

  Dette her er censur, og en farlig sti at betræde.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.