Udvisninger og fremmedhad – et fransk perspektiv

Jer er interesseret i teknologisk selvorganisering og nedefra-og-op-initiativer og holder derfor et halvt øje på udviklingen i Bricolabs-projektet.

Efter angrebet på Brorsons Kirke i København sendte jeg derfor en mail til projektets mailingliste for at orientere om, hvor galt det efterhånden er fat her i Danmark.

Bricolabs-deltageren Jean-Noël Montaigne bidrog med et “velkommen i klubben” og en højst ildevarslende beskrivelse af, hvordan “udlændinge” behandles i Frankrig, siden Sarkozy er kommet til magten:

Our police has the same behaviour, and have also flashballs and tasers which they use during protests (5 people have lost eyes with flashballs this last 2 years in France, and many people wounded in the face).

About the immigrants: Every day in France, french police arrests immigrant families without papers. Some of them work in France since 10 or more years, pay taxes, have regular work, have been married by the mayors in the “hotel de ville”, their children born in France, only know France and only speak French, they go to French schools.

These children are most of the time the best students of their class. Most of them are perfectly ‘integrés’, some are not.

The official goal of Sarkosy for 2009 is 28 000 people without paper expulsed. This number has been built during the campaign for Sarko election, after polls on extreme-right electors to know if they would vote for Sarko if he expulses immigrants, and how many.

Police come to arrest families in the morning, sometimes 6 o’clock in the morning, they first put them in a jail for migrants during hours/days (the young children generally don’t understand what’s happening of course, some of them have to explain to their parents when parents don’t speak French…) then they put them on a plane to the country they have left years ago in another life.

Last known case few kilometers from my house, few days ago, with 5 years old girl detained in retention center 16 days before flight to Philipines this week.

Look at these dangerous terrorists menacing France!


Santos family
(http://www.educationsansfrontieres.org/article21761.html)

An action was made and the temporary victory came yesterday …! the campaign of activists (some NGO for migrants like Cimade or Réseau Education Sans Frontière are very good) succeded to liberate them:

http://www.educationsansfrontieres.org/rubrique105.html

even United Nations try to speak to french gov…

http://www2.ohchr.org/english/bodies/crc/docs/co/CRC-C-FRA-CO-4.pdf

We are all immigrants and children of immigrants.

I de fleste tilfælde går det bare ikke så godt, som Sarkozys målsætning om 28.000 udvisninger i 2009 også viser.

Hvad går der af Europa i disse år? I Danmark piner vi folk på flygtningecentre i årevis, hvorefter vi rask væk sender dem tilbage til krigszoner, hvor de ikke har noget netværk; i Italien brænder man sigøjnerlejre af og praler af det, i Storbritannien vansmægter folk i lejre i årevis, hvis ikke de kan udvises, og i Frankrig driver man klapjagt på “illegale”, hvis børn er lige så franske som Sarkozy selv.

Fremmedhadet og de totalitære tendenser kan, som denne historie fra Tyskland og denne historie  fra Frankrig synes at vise, formentlig kun forstås i et større, europæisk eller vestligt perspektiv. Godt ser det ikke ud, hvis vinden ikke snart begynder at blæse et andet sted fra.

One thought on “Udvisninger og fremmedhad – et fransk perspektiv”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.