Web 2.0-fail: Flickr bortcensurerer dokumentation af egyptiske Stasifolk

Wanted Egyptian Stasi Pig

Den egyptiske blogger og aktivist Hossam El-Hamalawy har i efterhånden årevis samlet billeder af egyptiske Stasifolk – medlemmer af det berygtede sikkerhedspoliti, der som deres vigtigste opgave har haft at udpege og nedkæmpe regimets modstandere, og det med ganske ubehagelige metoder – på sin Flickr-konto.

Den slags synes Flickr imidlertid ikke, at deres “pro”-konti skal bruges til, for nu har El-Hamalawy fået dette brev fra dem:

Brev om censur af billeder

Det lyder jo meget tilforladeligt med begrundelsen om, at man kun må have billeder, man selv har taget – eller gør det? Masser af mennesker lægger billeder, de ikke selv har taget, på Flickr, og det sker der næsten aldrig noget ved. Man aner, at det må være politisk motiveret – at Flickr nok synes, det er hyggeligt, at folk bruger siden til at lægge feriebilleder og den slags op.

Som El-Hamalawy selv gør opmærksom på: Billederne blev taget ned “because of ‘copyright infringement'”. Men der har næppe været fremsat noget krav om en sådan krænkelse af ophavsretten, eftersom billederne var bidraget af folk, der gerne ville have dem frem. Der er snarere tale om en politisk motiveret “proaktiv” censur fra Flickrs side.

Moderselskabet Yahoo! synes også, det er fint nok at angive folk, der engagerer sig i kampen mod et diktatur som det i Egypten eller Kina – men hvis nogen bruger deres tjeneste til at dokumentere et dikatorisk regimes overgreb , kommer de pludselig i tanker om reglerne.  Det er ærligt talt skammeligt og udstiller svagheden i det “nye” Internet – de meget store og centrale sider som Amazon, Google, Facebook og Flickr bliver også til et “single point of censorship”, hvor Censur 2.0 let kan få alt til at forsvinde fra de få steder, folk læser.

Men var den egyptiske sikkerhedstjeneste overhovedet så slem, at den fortjener at blive udstillet, dokumenteret og sammenlignet med Gestapo, SS og Stasi?

Ja, skriver Issandr El Amrani i den egyptiske avis Al-Masry Al-Youm, under overskriften “This is more of a revolution than you think“:

There were worse dictatorships, yes, but the problem was not simply an aging, authoritarian president, his ambitious son and his corrupt entourage. It was that, for the sake of regime preservation, a sprawling security apparatus collected information on citizens, manipulated them, cajoled and threatened them, humiliated them. State Security did not just, as its role should have been, keep tabs on possible terrorists and criminal networks. It ran Egypt on a day-to-day level, super-imposing itself onto the regular bureaucracy, acting as an intermediary.While ministries shuffled paper and red tape, state security kept tabs on people. This goes beyond the issue of torture, which it certainly practiced abundantly, or the racketeering, blackmailing and other schemes its officers carried out with impunity. What those who gained access to its offices discovered is that, much like the Ministry of Transport might keep an inventory of its buses and trains, State Security maintained an elaborate database on citizens, the threats they represented, their weaknesses, relationships and other every little detail of their lives.

This process that had its own chilling logic, reminiscent of the “banality of evil” Hannah Arendt chronicled in Nazi Germany, Andrei Almarik in the Soviet Union, Florian Henckel von Donnersmarck in East Germany, or Ariel Dorfman in Pinochet’s Chile. What it boils down to is that a vast bureaucracy existed simply to perpetuate itself and those in charge. Consider the neat categorizations of the population–“Muslim Brothers”, “Communists and human rights activists,” etc.–or the recent allegation that the Ministry of Trade paid a monthly retainer of LE174,000 to its own state security watchers to get them to write positive reports.

Whatever counter-terrorism and other legitimate roles State Security played, this must have been a relatively minor part of what it did: most of its resources were dedicated to the humdrum task of keeping tabs on those Egyptians who, for whatever reason–wealth, political opinion, media influence, foreign connections–posed a potential threat to the regime.

Flickr-gruppen Piggipedia er endnu ikke fjernet, men det er givetvis kun et spørgsmål om tid. El-Hamalawy opsummerer selv situationen således:

And once again, @flickr you should b ashamed. The only people u made happy tonight r police torturers. Way to go.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.