Faktatjek – eller ikke

Mange aviser arbejder her under valget med faktatjek af forskellige politiske udmeldinger. Disse faktatjek skal dog tages med et endog særdeles stort gran salt.

Se blot Berlingske tjek af Johanne Schmidt-Nielsens(Ø) udsagn om at uligheden er steget markant under den borgelige regering. Berlingske er gået til en økonomisk “ekspert” fra Aarhus universitet for at få af- eller bekræftet udsagnet.  Christian Bjørnskov som udtaler sig er udover at være økonomisk lektor også “tilfældigvis” ejer af bloggen Punditokraterne og medlem af Libertas. Hvis man ikke kender disse medier eller grupper skal det blot nævnes at det er steder hvor selv Liberal Alliance bliver set som røde lejesvende.

Dernæt skal det kort nævnes en del faktuelle fejl i hvad der skulle være en “faktatjek” artikel:

1. En stigning i gin-koefficenten fra 0.35-0.37 er 2 procentpoint – ikke 0.02 procentpoint.
2. Nyrups regering arbejdede aktivt for en større ulighed – gennem besparelser på dagpenge og overførselsindkomster – samt store lettelser i topskatten. De kunne absolut påvirke ulighedsfrekvensen og gjorde det
3. 0.35-0.37 er ikke en lillebitte stigning – det er forskellen på Ægypten og Canada
4. Ifølge CIA var der 19 lande der var mere lige end Danmark i 2005

Og man kunne blive ved – jeg kunne fx slet ikke finde de 0.35 – 0.37 nogensteder – men hvis det er korrekte tal, så er Danmark nu mere ulige end USA var i 1980-1995. Mon ikke tallene blot beviser at journalisten og Christian Bjørnskov ikke ved noget som helst om emnet når det kommer til stykket.

Det er den rene ynk

2 thoughts on “Faktatjek – eller ikke”

  1. Ja, det er godt spottet -- så vidt jeg kan se, er Danmark’s GINI 24,7/0,247, hvilket er den laveste i verdenen, men er vokset i forhold til tidligere tider

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.