The Guardian Project – privatlivsbeskyttelse for smartphones

Det er oplagt, at mens smartphones er “smarte”, repræsenterer de et tilbageskridt for borgernes retssikkerhed og privatliv – udstyret med en sådan kan vi ganske enkelt overvåges og lokaliseres overalt, til hver en tid.

Dette er så meget mere ærgerligt, som en sådan håndholdt computer faktisk let kunne designes, så al dens kommunikation var anonym og krypteret – hvilket ville gør den til vores privatlivs måske ultimative værn.

Jeg har ikke set nærmere på det endnu, men The Guardian Project lader til at være et stort skridt i den helt rigtige retning:

While smartphones have been heralded as the coming of the next generation of communication and collaboration, they are a step backwards when it comes to personal security, anonymity and privacy. The Guardian Project aims to create easy to use apps, open-source firmware MODs, and customized, commercial mobile phones that can be used and deployed around the world, by any person looking to protect their communications and personal data from unjust intrusion and monitoring.


click to learn more about our mobile apps

The Android operating system created by Google provides an open-source, Linux-based foundation on which this project is building. From sleek, stylish smartphones to large format e-book readers, Android provides the most creative, functional and open platform on which to base this type of work.

The combination of Android and Guardian will create the most secure, trustworthy, mass market consumer smartphone solution for improving the privacy of our daily lives. Whether your are an average citizen looking to affirm your rights or an activist, journalist or humanitarian organization looking to safeguard your work in this age of global communication, Guardian can help address the threats you face.

Anonym browsing, krypteret kommunikation, og så videre. Så mangler vi bare at anonymisere kommunikationen med GSM (eller udvikle en fundamentalt anonym erstatning), og vi kan blive ved med at bruge smartphones uden at tænke mere på overvågning eller privatliv. Som det er i dag med iPhones og Googles mange “fortæl os hvem du er og hvor du er”-features, kan det hurtigt blive lidt bekymrende.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.