Endnu en skandale i dansk psykiatri

Danmark er et psykiatrisk u-land, hvor man bl.a. har haft tradition for at give elektrochokbehandlinger dobbeltsidigt, til trods for, at det stod i brugsanvisningen til det udstyr, man har brugt(!), at det kun må gives enkeltsidigt, dvs. til den ene hjernehalvdel.

Andre steder har man brugt fastspænding som afstraffelse, i nogle tilfælde i årevis ad gangen.

Politiken skriver i dag om endnu et tilfælde, hvor en patient har fået medicin i mængder, der vidt overskrider den anbefalede dosis og i en kombination, som Lægemiddelstyrelsen direkte fraråder:

Talsmand Karl Bach fra Landsforeningen Af nuværende og tidligere Psykiatribrugere, LAP, siger, at »lægerne har forvandlet patientens hjerne til et kemisk laboratorium«.

»Der er tale om højpotente stoffer, som har meget kraftige virkninger på hele nervesystemet og hjernen – og derfor kan have fatale virkninger. Jo højere dosis, jo større bliver risikoen også for, at patienten kommer i livstruende situationer«, siger Karl Bach.

Lægerne gav gennem flere år patienten to forskellige slags antipsykotisk medicin samtidig, nemlig Trilafon og Zeldox. Lægemiddelstyrelsen advarer i produktresumeet for Trilafon læger mod at give en patient andre typer antipsykotisk medicin, samtidig med at han får Trilafon.

Generelt set fraråder Sundhedsstyrelsen, at læger giver en patient to slags medicin mod psykose på samme tid. Den advarsel bakkes op af professor, dr.med. Kim Brøsen fra Forskningsenheden for Klinisk Farmakologi på Syddansk Universitet.

En væsentlig årsag til den slags fejlbehandling er nok, at området er udsultet, så der ikke er overskud til at tilbyde behandlinger, som rent faktisk virker, specielt i tilfælde, hvor medicin ikke umiddelbart synes at kunne løse problemet.

Link: Patient på psykiatrisk hospital fik overdosis i årevis

Læs også: Psykiatriens Sindssyge, baggrundsartikel fra Faklen nr. 19.

2 thoughts on “Endnu en skandale i dansk psykiatri”

  1. Skandale og skandale…
    http://eksistens.wordpress.com/2009/02/21/b%c3%a6ltefikseringer-og-underl%c3%b8dig-journalistik/

    Lottes kommentar bekræftes af 2 psykologer jeg kender som begge har kendskab til forholdene på sankt hans.

    Det er et meget svært område at kloge sig på som udenforstående uden særlig viden om området. Men du har da ret i at området er udsultet økonomisk. Det er heller ikke blevet lettere af at mange af de indlagte har en anden kulturel baggrund.

  2. @mb: …men ingen af disse observationer kan bruges til at forklare, at man blander medicin i modstrid med Sundhedsstyrelsens anbefalinger -- eller for den sags skyld til at forklare den gamle historie med ECT, der gives dobbeltsidigt, selvom der står i brugsanvisningen, at det kun må gives enkeltsidigt.

    Sjusk, fortravlet, indarbejdet dårlig kultur i et område, der som sagt plages af budgetmæssig udsultning og relativt lav faglis status -- er forklaringer, der springer mere i øjnene.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: