Mere overvågning

Ligesom vi har den danske overvågningslov i form af logningsbekendtgørelsen og svenskerne netop  har vedtaget FRA-loven, der giver efterretningstjenesten ret til at gemme al datatrafik, der potentielt krydser grænsen til Sverige, har englænderne besluttet, at de også vil være med. Den britiske regering planlægger en  national database over alle emails, telefonpringninger og SMS’er, som politiet skal kunne opdatere og bruge i realtid, dvs. løbende:

A Home Office project team is developing the radical plan for a system that would use new techniques to monitor phone lines and the internet to store details on every individual’s browsing and communications traffic – although not its content – enabling the police to build a profile of an individual and their network of contacts.

The proposal is still at a discussion stage between the Home Office and the telecommunications and internet industries, but the government’s draft legislative programme for this autumn does include a data communications bill which the Home Office acknowledges may include the legal power to set up such a central database and a public authority to administer it.

More than 57bn text messages were sent in Britain last year, suggesting that a central database would have to be massive.

Bemærk, at et sådan løbende opdateret monstrum af en national database går langt videre end den danske overvågningslov, som kræver, at landets telefonselskaber og internetudbydere opretholder logs, som politiet kan få udleveret om nødvendigt. I Storbritannien vil man have én database, som politiet simpelt hen altid har adgang til.

Landets “Information commissioner”, vel en pendant til de danske databeskyttelsesmyndigheder, mener en sådan database vil udgøre en trussel mod den britiske livsstil:

Richard Thomas said there needed to be the “fullest public debate” over the justification for – and implications of – a database which held details of everyone’s telephone and internet communications and was potentially accessible by a wide range of law enforcement agencies.

“Do we really want the police, security services and other organs of the state to have access to more and more aspects of our private lives?”

Og for de flestes vedkommende vil svaret nok være “nej”. Det værste og tåbeligste er, at en sådan lov ikke vil komme til at virke efter hensigten. For det første let kan omgås ved hjælp af et system som Polippix, for det andet vil man indsamle en så monumental mængde af data, at de reelt ikke kan bruges til noget som helst: Terrorbekæmpelse eller blot almindeligt politiarbejde handler  om at finde nålen i høstakken, og det bliver faktisk ikke lettere, fordi man bygger en større høstak.

Den foreslåede overvågning er med andre ord tåbelig, kontraproduktiv og ikke at forglemme en krænkelse af briternes privatliv. Velkommen til overvågningssamfundet!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.