Ghetto-hetz og nationalisme

Den racistiske retorik i Danmark har lige fået et ordentligt hak opad.

Efter at man i årevis har forsømt de boligområder, der må betegnes som belastede, vender Jyllands-Posten fokus mod de såkaldte “ghettoer” i en ren hetz-serie – og straks er Lars Løkke ude at advare om, at “ghettoerne” ikke er “Danmark”:

“Vi står i ghettoerne over for en udfordring, som vi måske ikke historisk set har gjort os helt begribeligt. Man kan stille spørgsmålstegn ved, om det overhovedet er Danmark? For dansk tales af et mindretal, børnene leger sent ude, fordi forældrene ikke skal på arbejde dagen efter, og parabolantennerne peger på et andet land,” sagde statsministeren.

“Hvis vi ikke forstår, at de områder i virkeligheden har en hel anden natur end resten af Danmark, så går vi galt i byen.”

Statsministeren understregede, at “almindelige danske virkemidler ikke virker” i de udsatte boligområder i Danmark.

Og det er jo mere end rigeligt til at få det til at løbe koldt ned ad ryggen på én. Hvad er det for nogle virkemidler, man regner med at få til at virke, når de “danske” ikke virker? Og hvor kom den forestilling fra, at “udansk” = “ondt”? Og værre endnu, hvor kommer forestillingen om “ghettoer” som “ikke-danske områder” fra? Der bor mennesker af alle mulige herkomster spredt over hele landet. Der bor masser af danse familier i de områder, Lars Løkke kalder “ghettoer”, og mange af dem har såmænd deres egne problemer, der intet har med ghettoen eller etnisk herkomst at gøre.

Så – hvad appellerer man til ved at udpege et stykke Danmark som ikke-Danmark, som Udgård? Man appellerer i det mindste til en forståelse af dem som områder, hvor danske retsregler ikke gælder, og hvor politiet har lov til at slå (til) som de vil, så de kan lære det derude.

Perspektiverne er mildest talt bekymrende. Jeg har faktisk aldrig hørt noget lignende uden for den helt ekstreme højrefløj før. Det mest deprimerende er, at “oppositionen” lader sig trække rundt i manegen og kommer med deres eget latterlige forslag om “200 ekstra betjente” – hvor det nok var bedre, om man fra politisk hold vedgik sig sit ansvar for at have forsømt disse områder i årevis; i stedet for at dæmonisere nogle af beboerne og give dém skylden.

Se også: Ghettopolitik – ‘indvandrerproblemer’ eller social marginalisering?

14 thoughts on “Ghetto-hetz og nationalisme”

 1. Jeg forstår ikke retoriske spørgsmål, så et muligt svar på, hvad man appellerer til, når man udpeger et geografisk område som ikke tilhørende Danmark, er vel følgende: Når området ikke er en del af Danmark, gælder der ikke danske retsregler. Ligesom man kan invadere et andet land, kan området også invaderes med f.eks. brug af militæret. Man kan endda bygge en stor mur omkring området med streng adgangskontrol, når folk skal ud og arbejde i Danmark.

  Lars Løkke Rasmussen mener nok ikke, at beboerne slipper for at betale skat til den danske stat, kan etablere eget politi og militær, egen styreform, osv.

 2. Ja, lige præcis -- man appellerer til en accept af, at i disse områder gælder der ikke danske retsregler. Sidst jeg hørte nogen tale sådan i fuldt alvor, var det medlemmer af den højreekstreme gruppe Århus Mod Moskeen, der stillede op til byrådet i 2005 og tabte med et brag. Nu er det så landets statsminister, der taler sådan.

 3. @wolf:

  Jeg har opdateret indlægget med en besvarelse af det måske lidt for vage retoriske spørgsmål, så det er lettere at se, hvor jeg mener, det bærer hen.

 4. Plus, nogle af de mennesker, der bor i en “ghetto” som Rosenhøj v. Århus, hvor jeg selv boede i adskillige år, er ikke engang fattige. De har bare fundet en ny “sag” at himle op om, så vi ikke tænker på de virkeligt alvorlige ting.

 5. Problemet er ikke geografisk. Problemet er, at man aldrig har forstået, at integration starter dag et. Problemet er, at man sluser flygtninge ud i socialt belastede områder for at “integrere” dem der. Det siger sig selv, at det ikke kan lykkes. Men hvis man er for dum til at løse problemerne, er man vel også for dum til at forstå, hvorfor det gik galt.

 6. Ja, det forstår man jo ikke … eller, en dag som i dag og efter sådan en tale forstår man det kun alt for godt.

 7. Sludder, Amila: Hvis du flytter tilbage, behøver du slet ikke bevæge dig ud i det danske samfund. Du får lov til at bo i sådan en fin, indelukket lejr med vagtpersonale og det hele, hvor du kan tale etnisk hele dagen. :-/

 8. Haha, tale etnisk! XD Åh, de lingvistiske implikationer! Hahaha jeg får ondt i maven! XD

  Igen griner jeg gennem tårer, for hvis jeg ikke grinte, ville jeg kun have tårerne tilbage.

 9. Jeg tror, der findes nogle citater fra 30erne af selveste AH angående visse områder, hvor folk “slet ikke var tyske” osv, der minder ret meget om Løkkes. Tjekker det …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.