– fordi tiden kræver et MODSPIL

30. Jun 2010

Java 4-ever - Microsoft .NET vs Java The Movie

 

Se selv denne trailer, af det uforlignelige filmhold bag JavaZone.


20. May 2010

Open Space Aarhus - nyt hackerspace i Århus

 
Ubuntu Community Day, Karmic Hack Århus!


Man vil have bemærket, at de tilbagevendende Ubuntu-arrangementer, som vi tidligere har annonceret bl.a. på Hovedbiblioteket i Århus - Ubuntu Community Day - har ligget lidt stille det sidste stykke tid. Det er ikke, fordi vi har opgivet initiativet, men fordi vi har afventet, hvad der skete omkring planerne om at gå sammen med Hack Aarhus og finde nogle faste lokaler til formålet, som vi tidligere har skrevet om.

Vi kan nu berette, at der er kommet et resultat, og det er over al forventning:

Open Space Aarhus er navnet på et nyt hackerspace, "polyteknisk være- og værksted" eller hvad man nu vil, som meget snart vil åbne i en tidligere kantine i en af Århus Købmandsskoles tidligere bygninger på Bryggervej 30 i Risskov. Lokalerne er på 260 m² og med gode faciliteter til både hardware- og software-hacking.

OSAA er en forening, hvis formål ifølge vedtægterne er at
... understøtte muligheden for selv at deltage i udviklingen af den teknologi, der definerer vores hverdag.

Foreningens formål varetages ved at drive et fysisk rum med dertilhørende faciliteter, hvor alle med interesse for fri og åben teknologi kan mødes for at dyrke denne passion.
Man kan melde sig ind og støtte den gode sag. Det er ganske gratis at blive støttemedlem, og for 150 kroner pr. måned kan man blive fuldt medlem med egen nøgle til lokalerne og adgang 24/7.

Ubuntu Community Day vil fra nu af henlægge alle sine aktiviteter til Open Space Aarhus' lokaler på Bryggervej, og vi håber, at andre grupper i Århus med interesse for fri software vil gøre det samme. Lokalerne på Bryggervej åbner snarest. Der skal laves en hel del, før de er klar, men du kan få et indtryk på videoen herunder:


Flere detaljer følger - indtil videre kan du læse mere i OSAAs nyeste nyhedsbrev, og husk så at melde dig ind, hvis det vækker din interesse. Vi håber snart at kunne byde velkommen til den første Ubuntu Community Day på de nye, faste lokaler på Bryggervej 30.

Se også:


20. Apr 2010

Ubuntu 10.0.4 Beta 2

 
Ubuntu 10.04 beta 2
Ubuntu 10.04 beta 2

Som Martin Pihl har beskrevet andetsteds, er der en del interessante forandringer i den nye version af Ubuntu, som udkommer den 29. april.

Jeg arbejder i disse dage for Martin Pihls Ubuntu-firma O-Biz og roder i den forbindelse med afprøvning og tilpasning af systemets Beta 2, og det umiddelbare indtryk er først og fremmest, at det er hurtigt.

En fuld installation på harddisken af en ny MSI wind-netbook tog 10 minutter (!). Computeren starter fra helt slukket til helt klar til brug på 45 sekunder. Ellers er det først og fremmest brugerfladen, der er lavet om - de brune og gule farver er erstattet af lilla, og farverne er i det hele taget lidt anderledes.

Herover to screenshots – det nederste er standard-udgaven, som den ser ud lige efter en frisk installation, det øverste er med et af de indbyggede skærmbilleder.

Ellers er det i alt væsentligt samme system som hidtil, stabilt og gratis og med adgang til tusindvis af fri og gratis programmer. Det kan ikke anbefales at installere en beta, hvis man ikke kan leve med at få prolemer undervejs, men hvis du ikke har prøvet Ubuntu endnu, er det måske efter den 29. april, det kan betale sig at gå i gang. Umiddelbart ser dette ud til at blive den bedste udgave af Ubuntu, jeg endnu har set.

Hvis du har prøvet Ubuntu før, men har opgivet det til fordel for Windows, fordi du ikke kunne få f.eks. din printer til at virke, er det også nu, det er værd at prøve igen - systemet er udbygget meget det sidste års tid, og især rent hardwaremæssigt er der meget, der er ved at faldet på plads. Hvis du overvejer at skifte, har tiden med andre ord aldrig været bedre end nu.


28. Mar 2010

Hack Århus og Ubuntu Community Day - møde den 6. april

 
Ubuntu Community Day, Karmic Hack Århus!


Hack Århus! er et nyt hackerspace, hvor folk hver tirsdag mødes i nogle af Århus Universitets lokaler i Finlandsgade og hacker på deres projekter, som hackerånden tro kan involvere alle mulige former for nørdet og kreativ teknologi.

Ubuntu Community Day (UCD), som jeg tidligere har skrevet om og indkaldt til, er et indtil videre månedligt arrangement, hvor vi mødes og arbejder på Ubuntu eller andre fri software-projekter.

Disse to projekter har meget tilfælles, helt grundlæggende handler det om at mødes for at have det sjovt og bruge teknologien til at lave kreative ting, hvad enten man nu vælger at bygge en 3D-printer, hacke en Arduino eller i den mindre tekniske ende blot hjælpe med at rapportere fejl til Ubuntu eller skabe et arrangement for folk med interesse i open source-programmer.

Noget helt oplagt ville være, om Hack Århus og UCD kunne få til huse i de samme lokaler, hvor vi kunne have opstillet computere og forskellige materiale, og hvor vi kunne have en betydelig synergieffekt ved at have et fælles lokale, hvor mange mennesker kom forbi for at lave noget sjovt.

En fælles forening kan dække bredt og ikke kun beskæftige sig med Linux, hardware, eller andet specifikt, men være bred nok til at kunne hjælpe alle Open Source-agtige aktiviteter i Østjylland. Dette gælder også for eksempelvis det spirende Drupal community, Android community og andre. Med én fælles forening behøver de forskellige communities ikke bruge kræfterne på organisatorisk arbejde i samme grad, og med fælles lokaler kunne vi få et fælles udgangspunkt og en god synergieffekt.

Som allerede forklaret på UCDs hjemmeside indkalder vi derfor alle i Århus-området med interesse for Fri/Open Source software, åben teknologi og fri kultur til møde om dette spørgsmål i Hack Århus' lokaler i Finlandsgade.

Mødet er tirsdag den 6. april 2010 kl. 19.00 i Springlab, Finlandsgade 24A, Århus N.

Så mød op, hvis du er interesseret i mulighederne for at sætte gang i kreative aktiviteter omkring fri og åben teknologi i Århus-området!


10. Feb 2010

Linux i februar: Ubuntu 9.10 med effekter

 
Ubuntu med Compiz Fusion
Ubuntu med Compiz Fusion
Ubuntu med Compiz Fusion
Ubuntu, stenaccelerator i Skotland

Klik på hvert enkelt billede for stort format.

Effekterne kaldes Compiz Fusion men er efterhånden standard i de fleste GNU/Linux-systemer og gør det let f.eks. at inspicere indholdet af vinduer på andre skriveborde.

Systemet er Ubuntu, som vi har skrevet om flere gange tidligere, bl.a. her.


05. Feb 2010

Ubuntu Community-dag i Århus tirsdag den 9. marts

 
Karmic Koala Logo

UBUNTU COMMUNITY-DAG I ÅRHUS
tirsdag den 9. marts kl. 19-21 i mødelokale B på Hovedbiblioteket i Århus

Endnu engang byder vi velkommen til Ubuntu Community Day på hovedbiblioteket i Århus, hvor vi vil tage endnu et skridt i retning af at få startet nogle faste aktiviteter omkring Ubuntu og fri software i Århus-området.

Sidste gang fik vi arrangementet annonceret lidt sent, men havde ikke desto mindre en hyggelig og god aften, hvor de vi mest sad og sorterede fejlrapporter og udvekslede diverse erfaringer.

Næste gang håber vi at blive lidt flere, og arrangementet vil gå ud fra dette program:

Bughunters, "fejlgruppen":
  1. Bug triaging (og bug fixing, hvis nogen har mod på det)
  2. Aftale/planlægning af Ubuntu Global Jam (global bug triaging weekend) 24-26. marts.
Planlæggere, "marketinggruppen":
  1. Planlægning af næste UCD, og generel planlægning og struktur af UCD.
  2. Eventuelt planlægning af andre arrangementer. Fx install party/teknisk hjælpedag for alm. brugere, eller seminar om film- og anden multimedieproduktion med fri software.
  3. Nye deltagere i UCD: Indslusning hvordan?
Dette program er ikke mejslet i sten, og hvis nogen møder op med andre ideer til, hvad vi kan lave nu eller fremadrettet, skal de være velkommen til at møde op og foreslå dem.

Programpunktet om planlægning af den generelle struktur af UCD handler mest om at finde et fast mødelokale og en fast mødedato, eventuelt med henblik på at mødes flere gange om måneden.

Vi vil også indsamle folks email-adresser med henblik på at oprette en mailingliste med information om UCD og de aktiviteter, det trækker med sig, ligesom vi skal have fundet ud af, hvordan vi fremadrettet håndterer projektets hjemmeside. Indholdet afgøres i øvrigt i virkeligheden af JER, som møder op. Pointen med UCD Århus er netop, at vi mødes og laver det vi synes er sjovt. ;-)

Der er ikke nogen krav om, at du skal være teknisk på et bestemt niveau, at du skal være super-grafiker, eller at du skal have brugt Ubuntu i X antal år. Hvis du har LYST til at engagere dig lidt i det fantastiske community, som Ubuntu er, så mød op.

Meget af det, vi arbejder med, er nyt for os alle, så hvis der er noget, vi ikke ved, hjælpes vi ad med at finde ud af det.

Hvis du er mere interesseret i andre fri software-projekter end Ubuntu, for eksempel Debian, Audacity, FreeBSD eller GIMP, skal du også være velkommen - vi håber på længere sigt at få gang i nogle aktiviteter, som ikke nødvendigvis er Ubuntu-specifikke.

Så mød op den 9. marts kl. 19 på Hovedbiblioteket og vær med til at støtte Ubuntu-aktiviteterne i Århus!

Medbring din bærbare - der er trådløst netværk til rådighed. Hvis du har lånerkort til biblioteket kan du logge ind med lånerkort-nummer og pinkode, og hvis nogen ikke har, sætter vi en af de andre maskiner op til at dele netværket.

Med venlig hilsen
Martin Pihl
Carsten Agger


30. Jan 2010

Ubuntu Community-dag i Århus den 3. februar

 


UBUNTU COMMUNITY-DAG I ÅRHUS
Onsdag den 3. februar kl. 19-21 i mødelokale B på Hovedbiblioteket i Århus


Endnu engang håber vi at se alle interesserede til månedens Ubuntu Community Day, hvor vi mødes om at bidrage til Ubuntu-projektet efter bedste evne, overveje hvad vi kan gøre for at hjælpe Ubuntu med at komme ud til endnu flere tilfredse brugere, og i det hele taget laver lige præcis, hvad vi har lyst til og synes er sjovt.

Vi vil blandt andet kigge på, hvordan vi hjælper Ubuntu-udviklerne ved at sortere i de mange bugs, som hver dag meldes ind. Andre vil koncentrere sig om forskellige former for marketingsarbejde, blandt andet vil en gruppe forsøge at arbejde med at lave et arrangement om Ubuntu.

Desuden vil vi gerne opfordre ØJLUG og andre Linux/Open Source interesserede til møde op, og være med til at sparke noget i gang i Østjylland, som ikke nødvendigvis er Ubuntu-specifikt.

Har man noget særligt man gerne vil lave omkring Ubuntu som ikke er nævnt herover, så kom forbi så finder vi ud af noget.

Så mød op den 3. februar kl. 19 på hovedbiblioteket og vær med til at holde gang i Ubuntu-aktiviteterne i Århus! :-)

Medbring din bærbare - der er trådløst netværk til rådighed. Hvis du har lånerkort til biblioteket kan du logge ind med lånerkort-nummer og pinkode, og hvis nogen ikke har, sætter vi en af de andre maskiner op til at dele netværket.

Det er en fordel, hvis du har en konto på Launchpad, som bruges til at holde styr på Ubuntu-projekterne.

Med venlig hilsen
Martin Pihl
Carsten Agger


24. Nov 2009

Ubuntu Community-dag i Århus den 7. december

 


UBUNTU COMMUNITY-DAG I ÅRHUS
Mandag den 7. december kl. 19-21 i mødelokale B på Hovedbiblioteket i Århus


Endnu en gang indkalder vi alle interesserede til Ubuntu Community day på Hovedbiblioteket i Århus. Sidste gang gik det meste af tiden med snak om, hvad vi havde tænkt os, men denne gang er det alvor - vi smøger ærmerne op og går i gang med Ubuntu-arbejdet eller hvad vi nu har lyst til at lave sammen.

Vi vil kigge på, hvordan vi hjælper Ubuntu-udviklerne ved at sortere i de mange bugs, som hver dag meldes ind. Vi ser på oversættelsesarbejde: Oversættelse af fri software, men også oversættelse af marketingsmateriale og andet. Og så vil vi kigge på en smule designarbejde.

Indholdet afgøres i virkeligheden af JER, som møder op. Pointen med UCD Århus er netop, at vi mødes og laver det vi synes er sjovt.  ;-)

Der er ikke nogen krav om, at du skal være teknisk på et bestemt niveau, at du skal være super-grafiker, eller at du skal have brugt Ubuntu i X antal år. Hvis du har LYST til at engagere dig lidt i det fantastiske community, som Ubuntu er, så mød op.

ER du tekniker og programmør, så fedt! Enten går du sammen med nogen på eget niveau, og arbejder med fx packaging af debian-pakker, eller også bruger du din krudt på at hjælpe os mindre kloge  :-)

Vi kan også snakke om, hvad vi vil gøre med UCD fremover. Fx har vi snakket om, at Ubuntu Community Dag er på hverdagsaftener, mens vi så vil forsøge at lave flere og mere specfikke arrangementer i weekender: Fx kunne vi have en Multimedie-dag en søndag eftermiddag, hvor vi leger med Gimp, Audacity, Kdenlive og lignende. Eller multimediecentre. Og som ikke nødvendigvis er Ubuntu-specifik, men hvor alle med interesse i fri software og Open Source kan være med.

Så mød op den 7. december kl. 19 på hovedbiblioteket og vær med til at sætte gang i Ubuntu-aktiviteterne i Århus! :-)

Medbring din bærbare - der er trådløst netværk til rådighed. Hvis du har lånerkort til biblioteket kan du logge ind med lånerkort-nummer og pinkode, og hvis nogen ikke har, sætter vi en af de andre maskiner op til at dele netværket.

Med venlig hilsen
Martin Pihl
Carsten Agger


14. Nov 2009

Ubuntu-uddeling i Bruuns Galleri

 
Ubuntu Live! i Bruuns Galleri, Århus

Vi var i dag nogle stykker, der markerede udgivelsen af den nyeste udgave af Ubuntu ved at uddele CD'er og informationsfoldere om Ubuntu i Bruuns Galleri i centrum af Århus.

Som man ser på billederne, var det med mulighed for demo på store og små computere, der alle var udstyret med trådløst netværk og en passende variant af Ubuntu.

Uddelingen foregik 11-16, men jeg kunne først selv være der fra klokken 13 (plus-minus).

Jeg har ikke noget godt bud på, hvor mange CD'er og foldere, der blev delt ud, men umiddelbart fik jeg indtryk af en stor succes: Der var rigtig mange mennesker, der gerne ville høre mere om det fri og gratis alternativ til Windows, når de faktisk kunne se og prøve det.

Folk kom også med gode og præcise spørgsmål, blandt andet om, hvorfor det er næsten umuligt at købe en computer uden Windows, når nu der faktisk findes mange gode alternativer. Mange var også glade for at høre, hvor let det er at installere nye programmer, og hvor let det faktisk er at få gratis hjælp/support, hvis man skulle køre fast.

Med andre ord en god dag, med masser af gode vibrationer og inputs fra publikum. Efter uddelingen blev udgivelsen fejret under mere private former i PROSAs lokaler i Møllegade - hvilket jeg desværre ikke selv kunne deltage i, da jeg skulle hjem til familien.

Men alt i alt et godt initiativ fra Dansk Ubuntu-forening - et initiativ, som sagtens kunne følges op af lignende uddelinger ved fremtidige markeringer af nye versioner o.l.

Update: Mange flere billeder fra dagen

Ubuntu Live! i Bruuns Galleri, Århus

Ubuntu Live! i Bruuns Galleri, Århus


21. Oct 2009

Ubuntu Community-dag i Århus

 


UBUNTU COMMUNITY-DAG I ÅRHUS
Mandag den 2. november kl. 19-21 på Hovedbiblioteket i Århus

Ubuntu Community dag er en dag hver måned, hvor Ubuntu-interesserede mødes og arbejder med Ubuntu på forskellige måder.

Vi vil kigge på, hvordan vi hjælper Ubuntu-udviklerne ved at sortere i de mange bugs, som hver dag meldes ind. Vi ser på oversættelsesarbejde: Oversættelse af fri software, men også oversættelse af marketingsmateriale og andet. Og så vil vi kigge på en smule designarbejde.

Mon ikke der også sniger sig et par ord ind om den nye Ubuntu 9.10, selvom vi jo nok venter med det til den 14. november, hvor hele Ubuntu Live!-toget jo ruller til Århus.

Indholdet afgøres i virkeligheden af JER, som møder op. Pointen med UCD Århus er netop, at vi mødes og laver det vi synes er sjovt.  ;-)

Der er ikke nogen krav om, at du skal være teknisk på et bestemt niveau, at du skal være super-grafiker, eller at du skal have brugt Ubuntu i X antal år. Hvis du har LYST til at engagere dig lidt i det fantastiske community, som Ubuntu er, så mød op.

ER du tekniker og programmør, så fedt! Enten går du bare sammen med nogen på eget niveau, og arbejder med fx packaging af debian-pakker, eller også bruger du din krudt på at hjælpe os mindre kloge  :-)

Til UCD den 2. november vil vi bruge lidt tid på at snakke om, hvad vi vil gøre med UCD fremover. Fx har vi snakket om, at Ubuntu Community Dag er på hverdagsaftener, mens vi så vil forsøge at lave flere og mere specfikke arrangementer i weekender: Fx kunne vi have en Multimedie-dag en søndag eftermiddag, hvor vi leger med Gimp, Audacity, Kdenlive og lignende. Eller multimediecentre. Og som ikke nødvendigvis er Ubuntu-specifik, men hvor alle med interesse i fri software og Open Source kan være med.

Så kom den 2. november kl. 19 på hovedbiblioteket og vær med til at sætte gang i Ubuntu-aktiviteterne i Århus! :-)

Medbring din bærbare - der er trådløst netværk til rådighed.

Med venlig hilsen
Martin Pihl
Carsten Agger


<< Sidste 10    Næste 10 >>