– fordi tiden kræver et MODSPIL

27. Mar 2009

Netbook Nirvana: Ubuntu 8.10 på en Acer Aspire One

 


Jeg er efter en del overvejelse hoppet på vognen og har købt en netbook, det vil sige en af de her helt små og billige bærbare computere.

I mit tilfælde faldt valget ikke på den berømte Asus EEE, men på en Acer Aspire One med 512MB RAM, 8GB flash-disk og en 1.6 GHz Atom-processor - hvilket alt sammen kunne fås til den nette sum af 1495 kroner.

Maskinen blev udvalgt efter nogle ret enkle kriterier:
  • Den skulle være billig.
  • Den skulle være med flash-disk, ikke traditionel harddisk - udgaverne med 120 eller 160 GB harddisk er dyrere og bruger mere strøm og har dermed også kortere batterilevetid.
  • Den skulle være med GNU/Linux præinstalleret. Når man overhovedet kan computere præinstalleret med et Linux-system, ser jeg ingen grund til at støtte, at lignende computere sælges med Windows på - især, da jeg intet har at bruge Windows til.
Det skal dog siges, at det Linux-system, maskinen leveres med, er noget forfærdeligt skrammel.

Systemet hedder Linpus og forsøger at være meget brugervenligt og poleret; i virkeligheden er der tale om Red Hats Fedora i en meget tynd forklædning.

Det er dog hvad det er, men pakkesystemet er sat forkert op, og første gang, jeg forsøgte at opdatere softwaren (hvad man opfordres til i den medfølgende dokumentation), havde det den konsekvens, at alt netværk pludselig forsvandt! Jeg antager, at forhandlerne har fået en del maskiner tilbage på den konto.

Jeg opgav i hvert fald ævred og besluttede i stedet at installere den nyeste version af Ubuntu.

Det har den interessante komplikation, at computeren som andre netbooks ikke har noget CD-rom-drev. Det var derfor nødvendigt først at downloade en live-CD og bruge den til at lave en bootbar USB-nøgle, der kunne bruges i stedet for en CD.

Da det var på plads, gik installationen forholdsvis smertefrit, og Ubuntu-skærmbilledet passer godt til den lille skærm (1024x600 pixel), som man ser på billedet herunder.

Netbook GNOME
Og faktisk må jeg også sige, at maskinen opfylder mine forventninger. Den er ikke vanvittigt hurtig, men heller ikke langsommere end så mange andre computere - skærmbilledet på fotografiet afspejler et forsøg på at sætte et mindre ressourcekrævende desktop-system op (nemlig fluxbox) , men faktisk lader det ikke til at være nødvendigt. Programmerne starter meget hurtigt, og at tænde og slukke for maskinen går også usædvanligt hurtigt - begge dele givetvis, fordi den indbyggede flashdisk er så meget hurtigere end traditionelle harddiske.

Maskinen er selvfølgelig lidt lille til at sidde og arbejde ved hele dagen, men til at have med på farten - eller hvis man lige skal sætte sig ned og skrive nogle notater, eller et indlæg til en blog, for den sags skyld - er den perfekt.

8GB harddisk bliver hurtigt for lidt, og jeg har købt et 8GB memory-card, som er kommet i den ene af maskinens to kortlæsere. På den måde har den faktisk også plads nok til, at den kan bruges som bærbar DVD-afspiller - uden DVD-drev, men film kan f.eks. downloades fra archive.org og vises fint i fuldskærmsmode.

Rent praktisk vejer den under et kilo og tastaturet fungerer fint (omend lidt lille), så rent fysisk er det største problem, at det indbyggede touchpad er ret bøvlet - jeg foretrækker selv at bruge den med ekstern mus.

Om maskinen som sådan kan anbefales er nok et åbent spørgsmål - jeg er rigtig godt tilfreds med min, men det indbyggede Linux-system duer som sagt ikke, så en Acer Aspire One er kun rigtig interessant, hvis man er indstillet på selv at installere Ubuntu på den.

Og det bør man kun give sig i kast med, hvis man har en idé om, hvad der venter en eller har nogen, man kan trække på og spørge om hjælp (det er en meget dårlig idé at installere Windows XP på en netbook - den vil hurtigt blive langsom, medmindre man geninstallerer systemet konstant, og Windows' filsystem spiller dårligt sammen med de flashdiske, de billigste netbooks leveres med).

Det meste virker dog lige efter installationen af det nye Ubuntu-system, og jeg fandt selv en del hjælp til at få det trådløse netværk til at falde helt på plads på denne hjælpeside. Men hvis man selv kan finde ud af at følge anvisningerne dér, eller på anden måde kan få den rette hjælp til opsætningen, er det nu alligevel imponerende, at man faktisk kan få en fuldt funktionsdygtig bærbar computer for kun 1500 kroner.

Kommentarer: