– fordi tiden kræver et MODSPIL

11. Nov 2007

Partierne om IT-politik: Oversigt

 
Kun de radikale, SF og Enhedslisten har svaret på min lille enquete til partierne om IT-politik.

Tabet er måske til at overskue: V og K ligger lunt i lommen på Microsoft, noget lignende kan siges om Socialdemokraterne, Dansk Folkeparti vil gerne spare penge på Open Source (men har enkelte begavede politikere, f.eks. den ellers ikke særligt sympatiske Mogens Camre, der kan påvirkes af kvalificerede argumenter), og Ny Alliance synes at være lidt af et tag-selv-bord for erhvervsinteresser, dvs. for folk som Lars Kolind og Malou Aamund (hvilket ikke trækker i retning af fri software og åbne standarder).

Men nu har IT-politisk forening lavet en oversigt over, hvor partierne står på en række centrale, IT-politiske områder, som jeg tillader mig at gengive herunder:

Emne A B C F K O V Y Ø Kommentar
Software patenter imod imod for imod imod imod for vides ikke imod Baseret på forløbet omkring softwarepatentdirektivet i 2005. Alle partierne siger at de er imod sw patenter, men reelt kæmpede V+C for indførelsen af et direktiv, der ville blåstemple EPO's praksis for udstedelse af patenter.
Åbne standarder - - - ? vides ikke ? ? vides ikke for Alle de repræsenterede partier stemte for B103, men V+C med støtte fra især O og B accepterede senere Microsoft OOXML som dokumentformat
Big Brother overvågning for for for For men kritisk for for lidt imod imod Drevet af regeringspartierne, men som dele af teleforliget havde A,B og F vetoret.
censurfiltre på internettet for for for for for for ? imod trist
Infosoc for for for blank for Imod for imod Infosoc gør det ulovligt at distribuere fx Fri Software biblioteker, der bryder DRM. Og at importere og sælge DVD'er fra fx USA.
Internetskatten (medielicensen) for for for for for for imod Du skal betale 2090 kr til Danmarks Radio for at have internet på computer, mobiltelefon osv. Også selvom du slet ikke ser DR.
Det viser sig desværre igen, at Enhedslisten er det eneste parti, der på alle punkter har en klar, konsekvent og demokratisk IT-politik.

Desværre, ikke fordi jeg ikke støtter Enhedslisten - for det gør jeg - men fordi jeg slet ikke kan se, at det er noget "venstrefløjsanliggende". Alle partier, eller i hvert fald alle liberale og demokratisk indstillede partier (dvs. udover Enhedslisten V, R, Y og F) burde være grønne hele vejen ned. Det er trist, det ikke er tilfældet, og har desværre nok mere med uvidenhed om vilkårene for fremtidens infrastruktur end med noget som helst andet at gøre.

Ønsker man en kvalificeret, frihedsorienteret IT-politik, er der slet ikke andre partier at stemme på end Enhedslisten og til dels SF. Og det er trist, et eller andet sted.

Link til IT-politisk forening, hvor en lidt pænere udgave af tabellen kan ses.

Kommentarer: