– fordi tiden kræver et MODSPIL

20. Jun 2006

Cheminova: 'Vi er der, fordi vi er med til at gøre livet bedre for den indiske befolkning'

 
Lars Raapil skriver om sagen om Jysk og Dansk Supermarked, der beskyldes for at få deres tilbudsvarer fremstillet under umenneskelige vilkår i Indien, og om Cheminovas tilsvarende problemer med deres aktiviteter i Indien, hvor deres sprøjtegifte anvendes uhæmmet og uden hensyn til sikkerhedsregler og den slags:
Danmarks største pengetank ATP og Lønmodtagernes Dyrtidsfond, LD, er foruroligede over, at Cheminova bliver beskyldt for at producere unødigt giftige stoffer, som fattige landarbejdere arbejder med uden nogen form for beskyttelse.

Danmarks største pengetank ATP og Lønmodtagernes Dyrtidsfond, LD, er foruroligede over, at Cheminova bliver beskyldt for at producere unødigt giftige stoffer, som fattige landarbejdere arbejder med uden nogen form for beskyttelse.

Undersøgelserne kommer efter DR's afsløringer i dokumentarudsendelsen 'Når tilbud dræber'.
(...)
Cheminovas sprøjtegifte bliver sat i direkte forbindelse med, at antallet af kræfttilfælde i den indiske Punjab-provins er mere end femdoblet på otte år; og ude i bomuldsmarkerne går landarbejdere uden beskyttelsesudstyr rundt i en sky af ekstremt farlige sprøjtegifte.
Man forstår, at Cheminovas investorer er bekymrede - dette her er mildest talt ikke nogen heldig sag for Cheminova.

Bedre bliver det ikke af, at Cheminovas egen reaktion på beskyldningerne er så helt igennem utroværdig:
Cheminova afviser alle beskyldninger. Kræfttilfældene har intet med Cheminovas plantegifte at gøre, siger administrerende direktør Bjørn Albinus:

"Vi er der, fordi vi er med til at gøre livet bedre for den indiske befolkning".
Mon ikke sandheden er, at Cheminova er i Indien af den ene grund, at de kan tjene penge på det?

Og kunne hr. Bjørn Albinus forestille sig at 'gøre livet bedre' for sin egen familie, f.eks. sine egne børn, ved at lade dem gå rundt i skyer af sprøjtegifte uden beskyttelsesudstyr?

Man kan kun gisne om svaret - men eftersom det er klart, at Cheminova ikke ville være i Indien, hvis ikke de tjente penge på det, er det svært at se Albinus' omsorg for den indiske befolkning som andet end er skalkeskjul for, at man på Cheminova i virkeligheden vil blæse på, om deres produkter bliver brugt på en etisk forsvarlig måde eller ej.

Så længe de tjener penge, hvad har det så med noget som helst at gøre, hvor mange indere der bliver syge eller dør af det?

Det er beskæmmende, at Aarhus Universitet vil være med til den slags.

Kommentarer: