– fordi tiden kræver et MODSPIL

10. Mar 2006

Indgreb mod lav ledighed

 
Arbejdsløsheden er rekordlav for tiden og det er, forstår man på det hele, et stort problem - som kræver - (kan du gætte det...?) benhårde indgreb mod de ledige?

Jeg er nok ikke den eneste, som er en lille smule forvirret: Nu havde vi lige vænnet os til, at høj ledighed var et stort problem, som skulle løses ved at udkommandere de arbejdsløse til kedeligt, ulønnet slavearbejde, så de kunne komme lidt i omdrejninger, de dovne hunde.

Nu viser det sig så, at lav arbejdsløshed er et endnu større problem, som må løses ved - indgreb mod de ledige, så de kan komme i omdrejninger, de dovne hunde.

I hvert fald læser vi i dagens Politiken:
"Det er klart, at der er to tidshorisonter, når vi taler reformer, der kan øge udbuddet af arbejdskraft. Der er de ting, som vi ser på med en tidshorisont, der hedder 2015-2020. Men vi har nogle flaskehalslignende problemstillinger i øjeblikket, og al erfaring viser, at det kan true et opsving. Vi skal have en løsning," siger Claus Hjort Frederiksen.

Derfor vil en række forslag til blandt andet strammere rådighedsregler, længere optjeningsperiode for dagpengeret og mere fleksible muligheder for jobrotation og voksenlærlinge indgå i velfærdsudspillet.
Hvordan kan det være (spørger jeg i al uskyldighed), at både høj ledighed og lav ledighed er onder, der skal bekæmpes ved indgreb overfor de ledige? Og hvad blev der egentlig af princippet om udbud og efterspørgsel?

Jeg mener: I stedet for at få flere i arbejde ved at gøre det mindre attraktivt at være arbejdsløs - kunne man så ikke opnå det samme ved i stedet at gøre det mere attraktivt at komme i arbejde?

Altså: Hvis efterspørgslen efter arbejdskraft overstiger udbuddet, så må ... lønnen vel stige?

Men nej, det kunne jo evt. true virksomhedernes profit og direktørernes millionlønninger - og liberale er vi trods alt heller ikke!

Venstre - Danmarks Liberale Parti: Så længe det gavner de rige.

Kommentarer: