– fordi tiden kræver et MODSPIL

19. Jan 2008

Går gennem ild

 


Hvis man rigtig skulle have gang i den i Randers og omegn i slutningen af 80erne eller begyndelsen af 90erne var det The Snotlers, man skulle have fat i. Snotlers spillede en blanding af blues-rock, gammeldags syrerock og plovfure-country, med et repertoire bestående af cover-numre af klassikere som Hey Joe, Cocaine, Wild Thing (Wild Ting) og meget mere.

I centrum af bandet stod sangeren og guitaristen Chapper, langhåret, langskægget, smilende, på én gang bondsk og sofistikeret, strålende af energi, et smittende godt humør og ikke mindst en ikke ganske stueren humor. Snotlers var ikke uden grund efterspurgt både til lokale koncerter og begivenheder ude omkring i landet, ikke mindst hos motorcykelklubber og lignende.

Mod slutningen af 90erne gik der metal- og anden træthed i bandet, som det så ofte sker. Chapper kunne dog stadig fra tid til anden opleves på byens scener i spidsen for det (ikke helt) nye band CHAPPER & CO.

Ét af resultaterne af dette musikalske arbejde er dobbelt-CD'en GÅR GENNEM ILD, som snarere end en arvtager til tiden i Snotlers er et meget personligt værk, en rejse gennem livsformer, tanker og stemninger - en åndelig og musikalsk rejse, der spænder fra dyb sump over styrke og livsglæde til afklaring og erkendelse.

Værkets første CD repræsenterer rejsens ene ben og er en slags dagligdagens panorama, med udgangspunkt i en underlig blanding af jordnær, jysk muld og farverige personer og steder fra 80ernes Randers.

Det "80ernes Randers", der fremmanes, er dog hverken morsomme ungdomsminder eller en fortabt idyl. Med musikernes egne ord er der tale om "et tilbageblik på en vild, kontrastfyldt, ubalanceret, anarkistisk, anakronistisk, syret og ungdommelig jagt på oplevelser i en underlig verden, vi ikke helt forstod midt i 80'ernes brændpunkt".

80ernes Randers er hermed ikke det, man søger eller længes efter, det er et monster, man flygter fra, som det så smukt og koncist udtrykkes i ledsageteksten til sangen MORGENFUGLE: "Jeg var faldet i et sumphul, i forbindelse med at jeg ville skyde genvej over til nogle, som jeg troede, var mine kammerater".

Andetsteds hedder det:
En nat, et skummelt sted, på en skummel væg så jeg en skummel fyr, i et skummelt spejl, da jeg lænede mig frem i min skumle tilstand for at kontakte en kvinde. Jeg gav et skrig over chokket over denne skumle fyr. Det var mig selv.
...
Henning Sommer var en hippie, der var flygtet fra Sjælland. Jeg tror, han skyldte penge til alle, han kendte. Sjovt nok gjorde han det også her efter ganske kort tid. Men snakketøjet var i orden, han havde både charme og et glimt i øjet...Efter ca. en 10 år var det ikke længere muligt for ham at låne flere penge hos venner og bekendte. De blåøjede piger, der faldt for hans løfter og veltalenhed, var også sunket til en lavere standard. Så rejste han tilbage til øen, hvor han kom fra. Nu havde tiden nok slettet gammel gæld.
...
Vi gik ofte ud på Staden, hvor vi sad sammen med en masse sovende krigere og misbrugere. Følsomme mennesker, der hellere ville sove frem for at stå ved det, de inderst inde stod for. Verden kunne godt bruge noget af den slumrende viden, disse sovende krigere har om næstekærlighed og et åbent hjerte.
Trist? Som al ægte blues gemmer sange som SYSTEM BLUES, SOMMER RAP, MORGENFUGLE, MASSO og WADERS først og fremmest på en stor mængde livsglæde og en ikke lille portion gedigen jysk humor - "fremført med et humoristisk islæt med tendens til grænseoverskridende platheder", som det hedder i bandets pressemeddelelse.

Anden CD repræsenterer den anden side, gennembruddet, en åndelig oprejsning efter den sump, der så at sige ender med sangen JEG GIK KOLD.

Hvor CD1 er blues, er CD2 nærmest svævende og drømmende rock, ikke helt uden mindelser om dansk syrerock fra 70erne - musik, som jeg ikke helt tror på nytten af at beskrive; hvad er "smuk", "melodisk" og "medrivende" andet end ord, som ikke kan blive andet end postulater, som læseren må holde op mod sin egen oplevelse?

Lad det være nok at konstatere, at ikke blot sanger og komponist Chapper (eller Per Møller Jensen, som han faktisk hedder) men også Tommy Lui på guitar, Per Hundborg på bas, Thomas Friis på trommer og Morten Kjeldsen på keyboard og slagtøj leverer en inspirerende og tydeligt engageret præstation, der overskygger, hvad der måtte være af skønhedspletter eller banalitet i enkelte af sangene.

I denne halvdel kan først og fremmest fremhæves titelsangen GÅR GENNEM ILD; kærlighedssangen BOSSA, der faktisk er én af de smukkeste sange på dansk, som jeg har hørt i mange år; og den lange, syrede instrumentale (og tl dels Pink Floyd-inspirerede) YAKAMA, der af bandet selv betegnes som "kronen på værket - som en sommerfugl, der kravler ud af puppen på toppen af det bjerg, den besteg som larve".

Det er store ord - for store på en CD fra 2007 fra et nu hedengangent band i Randers? Og måske lidt for meget New Age efter nogens smag?

Rent forbrugeroplysningsmæssigt er første CD som sagt præget af bluesrock og af en humor, hvor jysk banalitet er et væsentligt element; anden CD er anderledes – syret, svævende rockmusik med en poetik, hvor jysk banalitet er et vigtigt poetisk og kontrastskabende element. Stilistisk er navne som Gnags, Alrune Rod og sågar Young Flowers (og hermed Cream) blandt de, der umiddelbart falder mig ind, hvis man skal sammenligne med noget.

Hvis man ikke bryder sig om den slags, vil man sikkert heller ikke bryde sig om GÅR GENNEM ILD.

Produktionsmæssigt præges musikken af den blanding af smittende engagement og dyb professionalisme man må forvente, når en flok så garvede musikere kaster sig over et yndlingsprojekt.

GÅR GENNEM ILD beskriver en rejse mod erkendelse og kærlighed, og jeg må indrømme, at den vej, dens ord beskriver, ikke altid er min vej; men hvad gør det?

GÅR GENNEM ILD er et helstøbt, dybt personligt værk om en rejse fra forvirring og dyb sump til åndelig erkendelse og transcendent kærlighed mellem mand og kvinde. Det er et værk, der tydeligvis har været mange år undervejs, og som jeg ærligt talt ikke rigtig kender mage til i dansk musikliv.

Hvis ordene er ægte, hvad betyder det så, hvis de ikke er mine? Der er gods i, gods af den slags, der kan sætte hjerter i brand. Det er - stort.


12. Jan 2008

Året, der gik: mest læste indlæg i 2007

 
Santa Kapoor
Denne herre og hans sang Main shayar to nahin ("jeg er ikke digter") var med sine 3461 hits blandt årets mest sete på modspil.dk.

Hvilke indlæg her på Modspil.dk var mest populære i løbet af 2007 - og hvordan ser det ud, sammenlignet med de tilsvarende tal for 2006?

Som jeg også gjorde opmærksom på sidste år: Det kan være lidt svært at definere "mest populære" eller mest læste, eftersom mange historier læses fra oversigtssider. Et forsigtigt bud får vi måske ved at se, hvilke historier, der har fået deres direkte link (permalink) klikket oftest.

Et hurtigt kig i statistikken giver os, at de 10 mest populære indlæg fra 2007 ud fra dette kriterium var (tallet i parantes er antallet af klik på den enkelte historie) :
  1. Ny samling på blogbot.dk: Skrigosfæren (7169)
  2. Curriculum Vitae for George W. Bush (4849)
  3. Ave Imperatrix (4536)
  4. Rivegilde på højrefløjen - Safia Aoude vs. Helle Merete Brix (3842)
  5. Hum Tum: Main Shayar To Nahin (3461)
  6. Dolores (3377)
  7. Passover, shmassover (2929)
  8. Irak 'sikkert' eller hvad? (2839)
  9. De fortabte sjæles ø (2609)
  10. Hvem opfandt Internettet? (2513)
Sammenligner man med de tilsvarende tal for sidste år, forekommer der at være en meget klart stigende tendens, således at det 10. mest besøgte indlæg fra 2007 faktisk har flere besøg end det mest besøgte indlæg fra 2006 havde.

Med hensyn til "vægtningen" af indlæggene kan det såmænd kun glæde mig at se et par angreb på højrefløjen helt i toppen, mens Wildes republikanske fantasi Ave Imperatrix og Swinburnes vildt erotiske Dolores formentlig er strøget til tops, fordi de er populære blandt søgemaskiner. Glædeligt er det også, at min forkærlighed for indisk film-musik også viser sig i top 10, endog med en klassiker (dog i nyindspilning).

Statistikken afslører også, at siden er blevet besøgt fra ca. 87.000 forskellige IP-numre, og at disse 87.000 IP-numre har indlæst ca. 1 million sider - svarende til, at siden er besøgt af ca. 85.000 forskellige mennesker, der hver har været inde at kigge på en 15-16 forskellige sider eller 15-16 forskellige gange. Meget usikkert, men som kvalificeret slag på tasken er det da OK?


07. Jan 2008

Der er et 'Syndigt Land'

 
Syndigt Land

Forfatteren Erwin Neutzsky-Wulff har gennem årene udover sine bøger engageret sig i en række mere eller mindre interessante projekter af forskellig art, og her er ét, der lyder som et både spændende og godt initiativ.

SYNDIGT LAND er et samarbejde mellem Neutzsky-Wulff, rapperen Per Vers og rockbandet Riffelsyndikatet (opkaldt i bedste værnemagertradition) til støtte for den irakiske fagforening IFOU, hvis aktiviteter du bl.a. kan læse lidt om her og her.

Om baggrunden for projektet hedder det i en pressemeddelelse:
Nu da Danmark som besættelsesmagt i Irak har været med til at banke et lands befolkning helt i knæ, mente vi at det var på sin plads at opstille et alternativ til militarisme i forhold til at fremme en demokratisk udvikling i Irak. Et virkeligt sundt og levedygtigt demokrati kan ikke tvinges frem ved at kaste med bomber. Det kan derimod realiseres gennem respekt og samarbejde med lokale organisationer. Derfor har vi valgt at indspille en støttesingle til fordel for IFOU. IFOU er en irakisk fagforening for oliearbejdere, som er uafhængig af partipolitiske interesser.

IFOU har ca. 26.000 medlemmer i det sydlige Irak og arbejder for bedre forhold for de irakiske oliearbejdere og for at holde olien på irakiske hænder. Det er næppe nogen hemmelighed at der står multinationale selskaber på spring for at få deres bid af kagen, sådan som krig og købmandskab desværre ofte hænger sammen. Den irakiske olie har været nationaliseret siden 70’erne og er irakernes mulighed for at opbygge et velfærdssamfund, men den irakiske regering vil prøve at gennemføre en ny olielov som åbner dørene for en privatisering af olien og dermed de multinationale selskaber.

Vi mener at det er vigtigt at Irakerne selv får lov at bestemme over landets ressourcer, og at irakerne, ligesom alle andre, skal have lov til at organisere sig og kæmpe for bedre forhold gennem fagforeninger. Vi mener at det er bedre at støtte lokale organisationer end at slå folk ihjel, hvis man vil udvikle demokrati i en region. Demokratiet må være et folks eget værk og ikke et eksporteret trademark fra dem der ved bedst.
Riffelsyndikatet er opkaldt efter den A.P. Møller-ejede fabrik på Amager, der fremstillede våben til Tyskland under besættelsen, g som blev sprængt i luften af den kommunistiske modstandsbevægelse BOPA.

Syndikatet skriver bl.a. om sig selv, at "Før hed vi AP Møller band, men da den anden koncern kontaktede os og så mindeligt bad os om at skifte navn, kaldte vi os i stedet Riffelsyndikatet, efter den våbenfabrik, som under krigen producerede våben til tyskerne.

Vi har endnu ikke fået skrevet det åbne og personlige takkebrev som Mærsk Mckinney naturligvis fortjener, efter at have givet os langt bedre publicity end vi nogensinde selv kunne have betalt for, men det er lige på trapperne.
"

Jeg har aldrig hørt hverken Riffelsyndikatet eller Per Vers "i aktion" og har derfor lidt svært ved at komme med en egentlig anbefaling, men hvis jeg selv var i nærheden den dag ville jeg da kraftigt overveje at stikke hovedet forbi for at se, hvad det er for noget.


16. Dec 2007

Livet uden bil er lyst og let

 
Hamstermobil, src http://www.whydidigowrong.co.uk/?p=421

Mit indlæg fra 1. september Bil - nej, ellers mange tak blev 14/11 bragt som kommentar i Politiken - i en forkortet udgave, som nu også kan læses på Faklen.dk under overskriften Livet uden bil har sine lyse sider!

I Politiken var artiklen også illustreret med en tegning, som man ikke kan få at se, fordi indlægget desværre ikke er online på Politiken.dk.


17. Nov 2007

Professionalistisk

 
På bloggen her er det mest mine meninger og tanker om dette og hint, der kommer til udtryk - hvem jeg er privat eller professionelt har ikke meget med sagen at gøre, og sådan skal det strengt taget også være, mener undertegnede, der ikke er "dagbogsblogger".

Og dog kan jeg løfte lidt af fliget for, hvad jeg ellers laver og har lavet professionelt, dvs. af den slags aktiviteter, man får penge for.

Jeg har nemlig oprettet en LinkedIn-profil.

LinkedIn er et Web 2.0-værktøj, der kan hjælpe med at opbygge og vedligeholde professionelle netværk, og jeg har oprettet profilen for at se, om den måske kan blive nyttig en dag, man skal søge arbejde eller sådan.

I mellemtiden er man velkommen til at klikke ind og kigge.


09. Nov 2007

Nyheder - stjerner og planeter

 
Planet picture
Efter ca. 14. dages pause omkring efterårsferien er bloggen her oppe at køre igen, sådan mere eller mindre ...

Vi er blevet optaget i et par nye blogsamlinger rundt omkring, således at det "IT-politiske spor" nu også kan læses på planet.opensource.dk, hvilket er det samme som planet.sslug.dk - den tilhører vist ultimativt landets største Linux-brugergruppe SSLUG, som jeg har været medlem af et par år nu.

Men det betyder da i det mindste, at relevante indlæg som f.eks. dem om partiernes holdninger til IT-politikken kommer ret vidt omkring i det danske "Fri/Open Source"-miljø - og det er jo kun godt.

Så er vi også, i den lidt mere kuriøse ende, blevet optaget på Terciando, en liste af blogs i omegnen af den venstreorienterede spanske journalist og forfatter Javier Ortiz.

Kuriøst, fordi der måske ikke er så mange af den samlings besøgende, der kan læse, hvad vi skriver her; men mange af de øvrige tilmeldte blogs er gode, på engelsk kan man f.eks. anbefale Luistxo Fernandez' The English Cemetery.

Og så kunne man spørge, hvad der blev af filmomtalerne. Ja, dels har vi haft travlt med andre ting, herunder en temamåned om fri software, dels er der ikke så mange gode, nye film i år, som der var sidste år.

De to sidste, jeg så, var Dil Dosti og Ram Gopal Varma Ki Aag, og de er desværre begge noget pladder, den sidste en "genindspilning" af den fremragende Sholay fra 1975.

Men ... der er stadig mange andre gode film, man kan skrive om, og det vil vi helt bestemt vende tilbage til. Sådan engang med tiden ...
Hvad fremtiden/den næste tid ellers vil bringe på denne blog er lidt svært at sige; det kommer lidt an på, hvad der bliver at skrive om.

Med hensyn til IT-politik er der klart flere ting, der skal følges til dørs, og nu hvor der ikke er temamåned, vil det nok dukke op fra tid til anden, og vil med tiden komplettere dækningen af det her på stedet.

Som nogen måske har bemærket, kan folketingsvalget ikke hidse mig voldsomt op, udover at jeg altså og i lighed med Rune Engelbreth Larsen anbefaler at stemme på Enhedslisten.

Denne anbefaling var "sticky" det meste af igår, dvs. den lå øverst af alle indlæggene - og et kommer den måske til igen, sådan hen over weekenden, når jeg evt. lige får løst nogle problemer med den plugin, der gør det.


23. Jun 2007

2007: De mest populære indlæg på Modspil.dk

 
Bushy face, by Benjamin Heine
Op til nytår havde vi en opgørelse over de mest læste indlæg i 2006. Har dette billede mon - i det store og hele - ændret sig siden dengang?

For at besvare dette spørgsmål, bringer vi her en slags "halvårsstatus" - hvilke indlæg er blevet læst mest i 2007, og hvor meget drejer det sig om? Opgørelsen vedrører altså perioden fra 1. januar til 22. juni 2007.

De 10 mest besøgte historier fra 2007 er hermed:
  1. Curriculum Vitae for George W. Bush (2840)
  2. De fortabte sjæles ø (1481)
  3. Er det en krænkelse at bringe dette billede? (1235)
  4. Ny samling på blogbot.dk: Skrigosfæren (1208)
  5. Rivegilde på højrefløjen: Safia Aoude vs. Helle Merete Brix (932)
  6. Vrøvlet et mål i sig selv - og intimidering florerer i debatten? (870)
  7. Cold eyelids that hide like a jewel, Swinburnes digt Dolores (600)
  8. Slut med hardware-problemer på Linux? (692)
  9. Krisehjælp? (681)
  10. Interview til Politiken med kvindelig muslimsk politiker (605)
En ting, jeg ikke kan undgå at bemærke, er at besøgstallene for de enkelte indlæg for første halvår allerede er større end de tilsvarende for hele 2006 i den gamle opgørelse. Vi bemærker også en overvægt af politiske historier blandt de mest populære, måske fordi de mere upolitiske emner, vi plejer at blogge om, har en tendens til at være lidt mere "smalle" i det.

Ser man til gengæld på alle indlæg fra før 2007, tegner der sig nu som før et lidt andet billede:
  1. Kal Ho Naa Ho (3607)
  2. Hjælp, jeg er blevet prikket! (3329)
  3. Orixás, oprindelig bragt i Faklen nr. 12, 1999 (3208)
  4. Da digerne brast: Spike Lees nye dokumentarfilm (2478)
  5. Narkotikapolitik som forbrydelse (2083), oprindelig bragt i Faklen nr. 7, 1998. ()
  6. Zora Covers: sex, gru og vold (2071)
  7. Den satire, den satire ... (1936)
  8. Varulvens tid (1916)
  9. Lid om rygepolitik (1753), oprindelig brugt som Minoritetspartiets ugebrev af 5. april 2004
  10. Sex-kanon (1701)
Når anmeldelsen af Kal Ho Naa Ho er så populær, skyldes det måske, at den har nogle ret populære skuespillernavne (Shahrukh Khan + Preity Zinta + Saif Ali Khan) til at trække hits? Ellers ser vi samme tendens som ovenfor, omend uden helt så stor vægt på det politiske.

Mit motiv til at lave denne opgørelse netop nu er egentlig en slags irritation over bloggens "kronologiske" struktur - som altså her brydes ved at indkaste en masse pegepinde til de hidtil mest populære indlæg.

"Populær" er ikke altid lig med "god", og måske en opgørelse over de 10 mindst læste indlæg kunne være lige så interessant. Men det må så i hvert fald blive en anden dag ...
Preity Zinta + Saif Ali Khan


15. Jun 2007

Pause

 
Carlos Schwabe: Elysium
:Jeg er bortrejst de næste dage, og denne blog vil derfor holde pause. I mellemtiden genudsender vi dette billede: Elysium, af Carlos Schwabe.


01. Jun 2007

Ny blog: Small talk

 
Hijab-tegneserie
Dette indlæg er mest for at byde den nye blogger Helen Latifi og hendes blog Helen Latifis small talk velkommen i blogverdenen.

Helen er muslim, og det præger siden, der tro mod sit navn indeholder en del humor og snak - som det bl.a. ses på hosstående tegneserie.

Hun kommer dog også ind på mere alvorlige emner, og i dette indlæg undrer hun sig bl.a. over "Kvinder for Friheds" berygtede formand Vibeke Manniche, hvad der foranledigede mig selv til at bidrage med denne kommentar:

Vibeke Manniche er en overgearet, nypuritansk hysteriker, som ikke forsvarer sine usammenhængende argumenter med andet end angreb …

Som polemiker misbruger hun glad og gerne sin lægetitel, hvis dét passer hende, som “analytiker” kører hun bare på med fordomme, fordomme og atter fordomme. Men Dansk Folkeparti-segmentet kan bruge hende, og det er vel dét, der skal forklare den opmærksomhed, hun trods alt får fra medier osv.

Alt i alt tror jeg, det klogeste er så vidt muligt at ignorerere hende.

Som med så mange andre trolls på og udenfor nettet, i øvrigt.

Link til Latifis nye blog.


19. May 2007

Forårsklar

 
Som man vil have bemærket, ligger denne blog en smule stille i disse uger. Måske det passer til årstiden generelt, og måske det er, fordi man også har travlt med andre ting. Og så er der forårsparatheden ... og den måde, hvorpå den nu kan påvirke tingene:

Stuen, maj 2007

Altanen: Stuen, maj 2007

Og endelig haven: Stuen, maj 2007 På det øverste billede ses min søn Johannes og hans legekammerat Nabil.

Og samtidig med travlhed på arbejde, forårsrengøring og almindelig familietravlhed er min ældste søn flyttet hjemmefra, så jeg i dag kun bor sammen med de to mindste. So it goes ...

Så: Måske bloggen ligger stille, men til gengæld har vi travlt på alle mulige andre fronter. Og det håber vi at blive ved med, men jeg håber nu også at kunne vende lidt mere konsistent tilbage i de næste uger - også her på siden.


<< Sidste 10    Næste 10 >>